reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První alternativa k Chromu: Prohlížeč Opera byl optimalizován pro chromebooky

2.7.2021, Jáchym Šlik, aktualita
První alternativa k Chromu: Prohlížeč Opera byl optimalizován pro chromebooky
Uživatelé chromebooků si mohou konečně stáhnout rozumnou alternativu k internetovému prohlížeči Chrome. Opera totiž optimalizovala svůj browser tak, aby bez problémů fungoval právě na těchto počítačích.
Chromebook je jednoduchý notebook s Chrome OS, u kterého musí uživatelé počítat s tím, že se nevyhnou službám od Googlu – právě na nich je totiž tento operační systém založen. Možná tak většina z nich ani nepřemýšlela nad tím, že by vyměnila výchozí prohlížeč Chrome za nějakou alternativu. Opera nyní konečně dala uživatelům šanci snadno nainstalovat jiný prohlížeč, který bude bez problémů fungovat na počítačích s Chrome OS. Proto se Opera honosí titulem „prvního alternativního prohlížeče optimalizovaného pro Chromebooky“. Využila přitom podpory aplikací z Androidu, která je dostupná na všech nových i většině starších chromebooků.
 
 
Uživatelé nepřijdou o oblíbené funkce známé ze smartphonů a tabletů, díky kterým se Opera odlišuje od konkurence. Prohlížeč nabízí integrovaný nástroj pro blokování reklam, blokování dotazů webových stránek na povolení cookies nebo podporu VPN, což jsou povětšinou funkce, které lze do ostatních prohlížečů přidat pomocí rozšíření nebo aplikací třetích stran. Součástí Opery je dokonce i kryptopeněženka. Větší přínos by mohla být integrace chatovacích aplikací, jako jsou WhatsApp, Telegram, Instagram, Twitter nebo Facebook Messenger. A oblíbenou vychytávkou jsou také barevné motivy, které lze kombinovat se světlým či tmavým režimem. Opera dokonce obsahuje i speciální noční režim, který přidává např. filtr modrého světla.
 
 
Kvůli pohodlnému používání na chromeboocích byla Opera pro Android optimalizována pro ovládání klávesnicí a myší. K dispozici jsou dokonce oblíbené klávesové zkratky, jako je Ctrl + T pro otevření nové karty a Ctrl + L pro zvýraznění adresního řádku. Vzhledem k tomu, že Opera je dostupná na různých platformách (Windows, Mac, Linux, Android, iOS), může se hodit synchronizace pomocí funkce Flow, která bude samozřejmě fungovat i na chromeboocích. Ke spárování stačí naskenovat QR kód, abyste vytvořili osobní chat s end-to-end šifrováním, kde lze snadno sdílet poznámky, obrázky, soubory a odkazy mezi jednotlivými zařízeními.
 
Majitelé chromebooků si mohou Operu stáhnout z Obchodu Play – stejně jako jiné aplikace z Androidu. V případě rychlosti prohlížení ovšem nelze očekávat žádné výrazné rozdíly, protože Opera běží na jádru Chromium (Blink), stejně jako zmiňovaný Chrome.
 
 

Jiné prohlížeče na chromebooku

 
Pokud si chcete na chromebooku vyzkoušet jiné prohlížeče než Chrome, máte v zásadě dvě možnosti. První z nich je stažení androidové aplikace z Obchodu Play, ale ty jsou většinou optimalizovány pro smartphony a tablety – při ovládání klávesnicí a myší místo dotykové obrazovky můžete narazit. Kromě toho lze do Chrome OS instalovat linuxový software, ale tuto funkci je nejprve nutné aktivovat (donedávna byla dostupná jen v beta verzi). 
 


reklama