reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První AMD Raven Ridge s Vegou spatřen

10.5.2017, Jan Vítek, aktualita
První AMD Raven Ridge s Vegou spatřen
V poslední době jsme si všímali v případě firmy AMD především procesorů Ryzen, chystaného GPU Vega a serverových procesorů Naples, ovšem nemělo by to dlouho trvat a dorazí nová APU Raven Ridge. Jeden takový byl již spatřen v databází SiSoftware.
Jde bezpochyby o inženýrský vzorek nového APU, který představuje první 14nm generaci. Od ní očekáváme nejmodernější technologie, čili architektury Ryzen na straně CPU části a Vega na straně integrovaného GPU. Především na ně pak můžeme sázet, že nám nabídnou výrazný posun ve výkonu, který dosavadní generace APU zrovna moc nepředváděly.





Odchycený inženýrský vzorek je vybaven čtyřmi jádry Ryzen na taktu 3 GHz a pak 704 jádry Vega taktovanými na 800 MHz, což samo o sobě nevypadá na konfiguraci, ze které bychom měli být nadšeni. Jenomže uvedené frekvence a také počet jader v GPU části nemusí být vůbec na konečných hodnotách a pak je tu samozřejmě onen zmíněný fakt, že už jde o zbrusu nové a energeticky daleko efektivnější architektury, přičemž výkon Vegy je stále ještě velká záhada.




- klikněte pro zvětšení -


V databázi firmy SiSoftware byl nalezen konkrétně AMD Mandolin Raven s identifikátorem 2M3001C3T4MF2_33/30_N a grafickým procesorem AMD 15DD. To můžeme rozluštit dle již dříve poskytnutého klíče:





Jde tak o čip vybavený čtyřmi jádry Zen (konfigurace 4C/8T) na taktu 3 až 3,3 GHz. Dále můžeme očekávat 2 MB L2 cache a 4 MB L3 cache (čili ne plných 8 MB, které nabízí jeden CCX), jak ukazuje už samotná databáze SiSoftu. Grafické jádro složené z 11 CU tak má obsahovat 704 Stream procesorů na 800 MHz, což dává dohromady výkon 573 Mpix/s.

Co se týče označení 2M3001C3T4MF2_33/30_N, pak dvojka na začátku říká, že jde o prototyp ES1 (Engineering Sample 1), takže pak by měl ještě následovat Qualification Sampling, což naznačuje, že si na Raven Ridge ještě několik měsíců počkáme. Označení C3 je spojeno s TDP a VRM a zde je otázka, co to konkrétně znamená. Písmeno M je nové označení pro celkový objem cache, které by tak mělo znamenat 6 MB a F2 ukazuje na stepping. Otázka také je, co znamená písmeno T, které má značit typ pouzdra. Očekávali bychom totiž namísto něj písmeno M, které představuje patici AM4. Půjde tak o mobilní APU v nějakém BGA pouzdře.

Zdroj: wccftech
reklama