reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První benchmarky Core i7-7700K: ukazují neočekávané zlepšení?

3.10.2016, Jan Vítek, aktualita
První benchmarky Core i7-7700K: ukazují neočekávané zlepšení?
Na světě jsou první výsledky benchmarků očekávaného procesoru Intel Core i7-7700K z generace Kaby Lake. Dle wccftech mají ukazovat dokonce 40% nárůst výkonu jednoho jádra a 20% nárůst celkového výkonu, a to prosím oproti Skylake.
Z těchto informací to vypadá, jako by Intel před nástupem konkurenčních AMD Zen sešlápl turbo, k čemuž jej doposud nikdo nenutil, neboť dosavadní procesorové generace sice vykazovaly stabilní nárůst výkonu, ale rozhodně ne takový. Doposud se přitom říkalo, že generace Kaby Lake nepřinese majitelům starších Core nic zvláštního, ovšem 40% nárůst jednovláknového výkonu oproti Skylake rozhodně zvláštní je, takže na základě čeho můžeme takovéto údaje uvádět?





Jde o výsledky benchmarku Geekbench 4, v němž se ukázal právě procesor Intel Core i7-7700K na výchozím nastavení. Ten na desce Gigabyte dosáhl 6.131 bodů v testech jednoho jádra a 20.243 bodů v testu všech jader, čili 4 fyzických a celkem 8 logických. Uvedený takt 4,2 GHz však nemá být maximální, ale základní, přičemž turbo se má pohybovat kolem 4,4 a 4,5 GHz. Předchůdce tohoto procesoru, Core i7-6700K, přitom pracuje na taktech 4 až 4,2 GHz, takže končí tam, kde má 7700K teprve začínat, což měl umožnit především revidovaný výrobní proces Intelu, který se označuje jako 14nm+.





Ovšem tento nárůst pracovních taktů nemůže sám o sobě stát za takovými čísly. Procesor Core i7-6700K má dle wccftech dosáhnout 4.300 a 16.800 bodů, což ukazuje skutečně na velké zlepšení. Jenomže tyto údaje neodpovídají skutečnosti. Core i7-6700K na výchozím taktu 4 GHz je také schopen v Geekbench 4 dosáhnout přes 6.000 bodů a ve vícevláknovém přes 20.000 bodů. Stejné procesory ale v databázi výsledků začínají i podstatně níže, takže nejde dost dobře určit, jak se věci mají. Senzace se však nejspíše nekoná už jen vzhledem k tomu, kolik výsledků testů Core i7-6700K dosahuje podobné úrovně jako u nového Core i7-7700K. Nyní (4.10.) server wccftech vydal opravný článek, dle nějž byly výsledky brány jen z jednoho případu, a to ze staršího testu Geekbench 3.





Především ale bude třeba Kaby Lake a Skylake vyzkoušet v testech, kde proti sobě budou stát jednotlivé architektury, ne procesory, aby se ukázalo, jak na tom nová generace je. To znamená testování s uzamčeným taktem nastaveným na dvou procesorech stejně. Očekává se však, že Kaby Lake budou lepší než Skylake i v přetaktování, což by byl opět důsledek použití výrobního procesu 14nm+.

Očekávat můžeme přímý souboj generací Kaby Lake a Zen, a to na začátku příštího roku.

Zdroj: wccftech
reklama