reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První desky s AMD AM4 prý přijdou v říjnu

30.8.2016, Jan Vítek, aktualita
První desky s AMD AM4 prý přijdou v říjnu
Ještě než přijde na trh první procesor Zen, měly by se na něm již usídlit základní desky vybavené socketem AMD AM4. Ten bude společný pro APU sedmé generace (Bristol Ridge) a právě nové procesory Zen.
A právě Bristol Ridge mají na trh přijít ještě před procesory Zen, a tak je logické, že příslušné základní desky bychom měli na trhu očekávat už dlouho před koncem tohoto roku. Ovšem co se týče nových APU, pak společnost AMD s nimi má počítat především pro OEM sestavy, ale zatím není jasné, co to bude znamenat pro běžného zákazníka, jenž by si chtěl koupit komponenty a vytvořit si vlastní sestavu. Uvidíme tak, zda se Bristol Ridge dostanou také do maloobchodu, ale pokud ne, pak by nemělo velký smysl nabízet už v říjnu základní desky s AM4. Však Lisa Su už potvrdila, že procesory Zen budou široce dostupné až od příštího roku a na konci tohoto by se mohlo k zákazníkům dostat jen málo kusů. To bude záviset především na tom, jak úspěšně či neúspěšně bude rozjeta jejich výroba. Říjnový nástup desek s AM4 je mimochodem reálný dle šuškandy, která má původ mezi výrobci základních desek.





Společnost AMD už také slíbila, že Zen každopádně uvidíme na veletrhu CES, který jako obvykle proběhne na samotném začátku nového roku. Čili možná že na tomto veletrhu bude nová procesorová generace oficiálně představena. Socket AM4 však vyzkouší už APU Bristol Ridge s jádry Excavator, jež změní jednu zažitou věc. Dosud měla APU svou vlastní socketovou řadu, a to FM až po nejnovější FM2+. To se nyní změní a pro APU a CPU bude společný jeden jediný moderní socket, což má případně umožnit využití obou typů těchto čipů na stejné základní desce. To bych ale neviděl jako jisté (alespoň ne ve všech případech), neboť Bristol Ridge mají mít integrovaný northbridge i southbridge, kdežto Zen budou mít samozřejmě integrovaný northbridge, ale vedle toho využijí čipovou sadu (resp. co z ní zbylo - southbridge), kterou známe zatím jako Promontory.





AM4 přinese podporu pamětí DDR4 ve dvoukanálovém zapojení, dále tu už také bude PCI Express 3.0, USB 3.1 a možnost využití moderních SSD pro NVMe a SATA Express. Od procesorů Zen můžeme očekávat čtyři až osm fyzických jader s podporou SMT a TDP mezi 65 a 95 W.

Zdroj: AMD, wccftech
reklama