reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První Radeony HD 4870 X2 k předobjednání, další generace bude 40nm

12.8.2008, Pavel Boček, aktualita
První Radeony HD 4870 X2 k předobjednání, další generace bude 40nm
První Radeony HD 4870 X2 od Sapphire se objevily k předobjednání a to pravděpodobně jako první v českém obchodě Czech Computer. Později se objevily i na serveru Geizhals a díky oběma tak známe jejich specifikace. Jádra RV770 XT mají být...
První Radeony HD 4870 X2 od Sapphire se objevily k předobjednání a to pravděpodobně jako první v českém obchodě Czech Computer. Později se objevily i na serveru Geizhals a díky oběma tak známe jejich specifikace. Jádra RV770 XT mají být taktována na 750 MHz, 2 GB GDDR5 pamětí na 3,6 GHz. Jádra jsou propojena PLX můstkem se sběrnicí PCI Express 2.0, měla by tedy komunikovat lépe než jára Radeonu HD 3870 X2. Opět bude možné spojit pouze dvě karty v režimu CrossFireX díky jen jednomu můstku (jeden je použit právě na propojení dvou jader karty). Cena se pravděpodobně bude pohybovat kolem 430 Eur.



Díky nástupu nových karet starší modely zlevňují, je tak ideální čas na koupi výkonných karet za dobrou cenu. Například Radeony HD 3870 X2 od Sapphire spadly již na cenu kolem 5 500 Kč, což vzhledem ke spotřebě ve 2D režimu a výkonu karty není ve srovnání s HD 4850 špatné, zejména budou-li ceny padat i nadále. Nicméně pokrok zastavit nelze a nové HD 4870 X2 mají přijít na trh již tento týden, ač zatím v malé množství. Objevily se tedy také fotografie karty od MSI, na kterých je patrno, jak vypadá chladič. Z obou stran bude na PCB plech odvádějící teplo z paměťových čipů a VRM, na jádrech pak budou dva měděné bloky, každý se 38 žebry, která profukuje jeden ventilátor.

Již se také začíná mluvit o nástupcích jader RV770, kterými budou jak jinak než RV870. Nová jádra mají být vyráběna rovnou 40nm procesem, ačkoli se dříve předpokládalo, že to bude 45nm technologií. Zdá se také, že mikroprocesory s jádry Swift budou obsahovat ne RV710, ale RV810, s CPU spojené na jedné destičce (tzv. MCM, Multi Chip Module). Pokud by to byla pravda, dá se očekávat, že AMD velmi brzy (zřejmě ještě v roce 2009) přejde na 40nm proces i s mikroprocesory, jelikož další verze čipu Fusion již má spojovat CPU a GPU na jednom plátku křemíku.



Poslední zpráva se týká výpočtů fyziky na grafických kartách. Zdroje blízké AMD měly potvrdit, že společnost přejde na Havok od Intelu pouze v případě, že to bude rychlejší než PhysX od NVIDIE. AMD prý také nechce situaci, kdy po přesunu fyziky na grafickou kartu klesne počet snímků za sekundu (jako to bylo po přidání karet Ageia PhysX). Cílem tedy zřejmě je, aby fyzika počítaná na GPU byla rychlejší, ne pomalejší než na CPU. Může se tedy stát, že AMD některé části jádra uvolní čistě na tuto činnost. Do té doby budou fyziku nadále počítat procesory, jejichž přebytečný výkon se stejně stále zvětšuje.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)
reklama