reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První testy řadí Fury X na úroveň TITAN X

11.6.2015, Jan Vítek, aktualita
První testy řadí Fury X na úroveň TITAN X
Několik dní před oficiálním představením nové generace karet AMD se jako obvykle salámovou metodou zveřejňují nové a nové informace. Ty aktuální se týkají výkonu Radeonu Fury X otestovaného benchmarkem FireStrike.
Výsledky přinesl server VideoCardz, který vytvořil také základní graf srovnávající výkon nejen samostatných karet, ale také dvojic karet zapojených v SLI nebo CrossFire. Zatím byla zveřejněna jen jedna sada výsledků, která se týká syntetického benchmarku 3DMark FireStrike, v němž se ukázalo, jaký výkon asi tak můžeme očekávat od nové karty AMD Radeon Fury X, jejíž specifikace již byly odhaleny.





Tato karta využije celke 64 tzv. Compute Units, z nichž se každá skládá ze 64 Stream procesorů, takže jich je dohromady 4096 a dále tu máme 128 ROP a 256 TMU. Paměti HBM pracují na frekvenci pouze 500 MHz, což dává díky DDR efektivních 1000 MHz a díky široké sběrnici poskytnou zatím neslýchanou propustnost 512 GB/s. Takt GPU je 1050 MHz a hrubý výkon ve FP32 dosahuje 8,6 TFLOPS. AMD se také povedlo oproti Hawaii z nových Fiji vymáčknout výkon 28,7 GFLOPS na watt, zatímco dříve to bylo 19,4, takže zde je vidět velmi slušný pokrok na to, že jde stále o 28nm čip. Jak si ale Fiji XT vedou v aktuální konkurenci firmy NVIDIA?





Na podrobné benchmarky si ještě pár dní počkáme, ale co se testu FireStrike týče, Fury X jsou na tom velmi podobně jako karty GTX TITAN X, jež se prodávají za cenu 999 dolarů. Fury X by přitom měly mít nižší cenu, čili mezi TITAN X a GTX 980 Ti, která se prodává za 649 USD. Ovšem ta za Fury X dle provedeného testu zaostává pouze o dvě procenta a také je třeba si uvědomit, že je to herní karta, zatímco TITANy mají vynikat i v GPGPU operacích a do herních sestav tak úplně nepatří. Jenomže v případě TITAN X to není tak jednoduché a do herních sestav je cpát nebudeme spíše kvůli poměru výkonu a ceny. Otázka je, jak na tom v disciplíně GPGPU bude právě Fury X a také kam se se svou cenou zařadí o něco slabší Fury.

Uživatelé, kteří chtějí grafickou kartu využívat především pro výpočty, jistě bude znamenat výkon nových Fury X v GPGPU, který by mohl TITAN X snadno zastínit. Jisté je, že maximální výkon Fury X je zmíněných 8,6 TFLOPS, zatímco TITAN X dosahuje 6,1 TFLOPS, tedy v single precision (SP). Ovšem v double precision (DP) je to v případě TITAN X pouze 192 GFLOPS, což je velmi málo, však předchozí TITAN Black má 5,1 TFLOPS (SP) a 1,7 TFLOPS (DP). Fury X by tak mohly být pro pracovní stanice jasnou volbou a NVIDIA tuto situaci napraví až s příchodem nové GPU generace Pascal.

Co se týče výkonu dvou karet v SLI či CrossFire, je situace v podstatě stejná jako u testů jednotlivých karet. TITAN X mírně vedou, ale u testů Fury X CrossFire chybí výsledky z FireStrike Extreme, které byly u testy jedné karty lepší než u TITAN X.





V případě herního výkonu Fury X nás budou zajímat především výsledky ve vyšších rozlišeních a především ve 4K, kde by se měla projevit jejich síla a také vysoký počet ROP a TMU. Na druhou stranu se můžeme obávat toho, jak se projeví omezení na 4 GB paměti. Bude to tedy chtít daleko podrobnější testy na to, abychom si udělali celkový obrázek o kartách Fury.

Zdroj: wccftech
reklama