reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovor: David Šedina ze Samsungu

1.6.2009, Karel Polívka, rozhovor
Rozhovor: David Šedina ze Samsungu
Máme tu vyhodnocení posledního rozhovoru série Ptáme se za vás, kde pokládáte otázky osobnostem ze světa IT. Tentokrát se týkaly společnosti Samsung - odpovídal David Šedina, IT Product Marketing manažer.
Další rozhovor ze série Ptáme se za vás, v němž jste mohli pokládat otázky přímo vy - čtenáři Světa hardware, se týkal společnosti Samsung. A kdo vlastně odpovídal?


David Šedina se představuje


Ve společnosti Samsung pracuji 4 roky od založení zastoupení v ČR. V oblasti IT pracuji již 14 let. U Samsungu jsem zodpovědný na marketingové aktivity u IT produktů a uvádění nových produktů na český trh. Konkrétně se jedná o LCD monitory, optické disky a pevné disky. Ve volném čase se kromě rodiny věnuji také sportovním aktivitám, mezi které patří in-line brusle, lyžování a horské kolo.


David Šedina, IT Product Marketing manažer společnosti Samsung


O společnosti Samsung


Společnost Samsung Electronics Co., Ltd. je předním světovým výrobcem polovodičů, telekomunikačních zařízení, digitálních médií a technologií určených pro digitální konvergenci. V roce 2007 dosáhla tržeb ve výši 105 miliard amerických dolarů. Společnost Samsung Electronics zaměstnává zhruba 150 000 pracovníků ve 134 pobočkách v 62 zemích po celém světě. Je organizována do dvou základních obchodních divizí: digitální média a komunikační a přídavná zařízení.





Značka Samsung Electronics je jednou z nejdynamičtěji rostoucích globálních značek dneška. Samsung Electronics je předním výrobcem digitálních televizorů, paměťových čipů, mobilních telefonů a TFT-LCD displejů. Více informací naleznete na www.samsung.com.



Jak šlo pokládat otázky?


Po dobu 7 dní bylo možné pomocí jednoduchého formuláře psát otázky do odpovídajícího tématu na našem fóru, kde je mohli ostatní registrovaní čtenáři hodnotit (Zajímavé/Nezajímavé). Pod každou otázkou se zobrazovalo i její aktuální skóre a kdo ji hodnotil. Po uplynutí jednoho týdne bylo téma uzamčeno, redakce vybrala 10 otázek s nejlepším skóre, přidala případně vlastní otázky a zaslala je k zodpovězení.

Pokud chcete nahlédnout na všechny navržené otázky pro tento rozhovor, přejděte na:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/34125-david-sedina-it-product-marketing-manazer-samsungu




1. otázka od: Pe.Ch


Jak to vypadá s uvedením monitorů (F2080 a F2380) s novou technologii C-PVA? Můžete nám o ní říct něco více?

David Šedina: Monitory F2080 a F2380 budou uvedeny na trh v průběhu července/srpna. C-PVA je levnější varianta S-PVA, ale přitom nabízí výhody S-PVA panelu. Hlavní výhodou je korektní podání barev, viditelné úhly 178˚/178˚, dynamický kontrast 150 000:1, statický kontrast 3 000:1 a také cena panelu oproti s-PVA. Panely budou montovány nejdříve do monitorů pro profesionály a technické nadšence. To znamená vynikající ergonomie, tenký rámeček a žádné zrcadlení obrazu v rámečku.



2. otázka od: Michal Huspeka


Jaký je poměr prodeje mezi řadami pevných disků Spinpoint a EcoGreen? Je dnes větší zájem o výkonné, nebo spíše úsporné HDD?

David Šedina: Podíl prodejů EcoGreen disků oproti rychlým diskům stále zaostává. Zákazníci stále upřednostňují rychlé disky oproti ekologickým. Nicméně EcoGreen mají zelenou a jsou oproti rychlým diskům o něco levnější, takže lze předpokládat, že lokální výrobci PC dají předost EcoGreen produktů a budou nabízet „Eco“ PC. Předpoklad je, že do konce roku budou hrát prim právě EcoGreen disky.



3. otázka od: Michal Huspeka


Proč se v nabídce CZ webu Samsung nevyskytují pevné disky z řady EcoGreen?

Doplňující komentář:
Myslíte si, že 500 GB na plotnu a kapacita až 1,5 TB není pro zákazníky v ČR zajímavá?

David Šedina: EcoGreen jsou na trhu dostupné již cca 2-3 měsíce ve velikosti 500 GB a cca měsíc ve velikosti 1 TB. V průběhu příštího měsíce se bude nabízet i 1,5TB disk z řady EcoGreen. Na našem webu budou brzy také. V současné době probíhá update jednotlivých položek a překládají se texty.



4. otázka od: trmiki


Co byste v oblasti LCD monitorů za poslední roky označil jako zlomové? Co podle vás mělo největší přínos pro tuto oblast?

David Šedina: Zde je z mého pohledu několik přelomových technologií:
  • Z hlediska barevného podání je to LED technologie podsvícení u monitorů. Tam jste schopni dosáhnout mnohem širšího barevného Gamutu a tedy i reálného podání barev. V naší nabídce jsou již přes rok 3 produkty pro profesionály právě s LED podsvícením a barevnou kalibrací. V druhé polovině roku přijde na trh nový produkt s LED podsvícením a tloušťkou monitoru pouze 1 cm, který bude zaměřen pro domácí použití.
  • Z hlediska jednoduchosti připojení monitoru je to technologie UbiSync, která umožňuje přes USB velice jednoduše připojit až 6 monitorů k notebooku nebo PC. Stačí pouze jednou nainstalovat ovladače a poté je vše už po připojení USB konektoru například do notebooku automaticky nastaveno. Tato technologie brzy najde cestu hlavně u uživatelů notebooků. Pro bližší informace ohledně využití bych doporučil podívat se na produkt SyncMaster LD220.
  • Z hlediska zábavy bude zajímavá technologie 120Hz monitorů, která umožňuje dvojnásobnou obnovovací frekvenci obrazu a díky tomu můžete zobrazit obraz na 120 Hz, což znamená velice ostrý obraz. Další využití 120 Hz je pro zobrazení 3D obsahu na monitoru společně s brýlemi od NVIDIE. To je ideální pro hraní 3D her, kterých je již dnes poměrně hodně. V budoucnu, jakmile bude dostatek multimediálního 3D obsahu, tak i pro sledování třeba fotografií, videa apod. Pro bližší info o konkrétním produktu se podívejte na model SyncMaster 2233RZ.

Rozhodně všechny tři technologie mají šanci na velký úspěch v blízké době.



5. otázka od: IIIRazor


Kdy myslíte, že bychom mohli očekávat uvedení OLED monitorů (případně televizorů)?

Doplňující komentář:
Myslíte, že technologie OLED bude v nastávajících časech převratná?

David Šedina: OLED technologie má určitě spoustu výhod oproti klasickým LCD panelům. Hlavní výhodou je, že není potřeba podsvětlení panelu, rychlá odezva a nízká spotřeba. První komerční masivnější nasazení můžete nalézt u Samsung produktů jako jsou mobilní telefony a fotoaparáty, kde najdete AMOLED. Monitory také přijdou, ale v současné době zatím nemohu potvrdit žádné konkrétní datum, kdy budou produkty uvedeny na trh. V letošním roce to ještě na 100% nebude :-(.



6. otázka od: mstejska


V jakém horizontu předpokládáte, že SSD disky začnou mít významnější podíl vůči klasickým?

David Šedina: SSD budou hrát čím dál tím větší roli v mobilních zařízeních. Nicméně i tady jako u ostatních nových technologií hraje hlavní roli cena. Tím, jak se bude zvyšovat poptávka a výroba, bude klesat i cena a postupně nahradí klasické pevné disky, ale rozhodně to není tak rychlé, jak bychom si všichni přáli. Vše je otázkou nákladů na výrobu. Dokud se tato technologie nezlevní na výrobní cenu klasických disků, tak nelze očekávat, že plně nahradí klasické disky. V letošním roce to rozhodně nebude.



7. otázka od: Michal


Kdy se můžeme dočkat 7200rpm 2.5" disků s kapacitou 500 GB?

Doplňující komentář:
Resp. 7200rpm disků pro notebooky s kapacitou 250 GB na plotnu?

David Šedina: Na konci roku se začnou vyrábět dvě kapacity a to 500 GB a 640 GB právě s 7200rpm.



8. otázka od: Jan Salek


Kdy se plánuje masové nasazení OLED technologie na poli televizorů a PC obrazovek? Kdy si myslíte, že OLED obrazovky nahradí stávající technologii LCD?

Doplňující komentář:
O OLED technologii se již píše řadu let, prototypů jsme viděli už hodně. Stále se prodávají LCD televize, začíná se rozmáhat LED podsvícení, ale OLED tu stále není (možná v high-end segmentu trhu).

David Šedina: Pro OLED technologii ještě není pevně stanoven plán, kdy bude v prodeji. Ještě než bude uvedena tato technologie, tak právě i vámi zmiňována technologie LED podsvícení vyplní na trhu dobu, než přijde OLED.



9. otázka od: racer


Používáte osobně nějaký výrobek Samsung? Jak jste s ním spokojen a doporučil byste ho ostatním?

David Šedina: Pokud bych to měl vše vyjmenovat, tak používám snad všechno, co nabízíme :-). V práci notebook, monitor, tiskárnu a telefon. V domácnosti jsem se vybavil také produkty od Samsungu. Jmenovitě TV, DVD přehrávač, vysavač, mikrovlnka, sklokeramická deska, trouba, digestoř a klimatizace. Osobně jsem se všemi produkty spokojen a můžu je vřele doporučit.



10. otázka od: Fanthomas


Technologie C-PVA u monitorů vypadá velice nadějně. Myslíte si, že to znamená konec technologie TN u Samsungu?

David Šedina: Nelze říci, že to znamená konec TN panelů. Rozhodně se ale rozšíří nabídka pro ty, co chtějí kvalitní panel a zároveň neplatit dvojnásobnou cenu, jako je tomu u S-PVA panelů. Pokud se podíváte na fakta, tak základním parametrem úspěchu bude prodejní cena LCD monitoru s C-PVA panelem. Částečně limitujícím parametrem je odezva, kde u PVA máte odezvu 8 ms a u TN je to v současné době 2 ms. Spousta uživatelů stále ještě není schopna ocenit kvality panelu jako takového a řídí se hlavně něčím měřitelným, co bylo v minulosti komunikováno od výrobců a lidé vnímají jako rozhodující parametr. Nejčastěji je to právě odezva a dynamický kontrast. Kvalitu obrazu ocení spíše až právě IT nadšenci a dále uživatelé, kteří již mají nějakou zkušenost se svým starším monitorem a vyžadují kvalitní obraz třeba při zpracování fotografií apod. Tady je právě prostor, jak zákazníkům nabídnout kvalitu za přijatelnou cenu.



Závěrem


Tímto za redakci a čtenáře SHW děkuji panu Šedinovi za zodpovězení všech otázek.

Karel Polívka,
šéfredaktor Světa hardware
reklama