reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP HS-210: libo tichý NAS do obýváku?

26.11.2013, Jan Vítek, aktualita
QNAP HS-210: libo tichý NAS do obýváku?
Známý výrobce síťových úložných systémů, společnost QNAP, si připravil nový model s označením Turbo NAS HS-210. Ten má zaujmout svým elegantním a pasivně chlazeným tělem, které má zapadnout mezi ostatní elektroniku v obývacím pokoji.
Rozměry nového QNAP Turbo NAS HS-210 tak odpovídají spíše DVD přehrávači než klasickému síťovému datovému serveru pro domácnosti. Konkrétně jde o 41 x 302 x 220 mm (V x Š x H) a čistou hmotnost 1,56 kg. Design je také velmi jednoduchý, takže tu máme prostou černou krabici, která má na přední straně pouze označení QNAP Silent NAS a zelenou kontrolku.





QNAP si tak dobře uvědomuje, že uživatelé si často instalují NAS server především jako zdroje filmů, fotografií a hudby, čili jejich logickým místem působnosti pak je obývací pokoj, i když domácí síť mu umožní pracovat v podstatě kdekoliv.





HS-210 je založen na 1,6GHz procesoru Marvell, 512 MB RAM a 16 MB Flash. Pro pevné disky nabídne dvě 2,5" / 3,5" pozice s rozhraním SATA, přičemž se jedná o dvě šachty podporující Hot-Swap. K připojení k síti poslouží gigabitový Ethernet a pak tu nechybí ani dva porty USB 2.0 i dva USB 3.0 a jako další zdroj dat může posloužit SD karta. Alespoň některá z těchto rozhraní by logicky měla být přístupná zepředu, třeba pod vyklápěcím panelem, ale jak můžeme vidět na fotografii, veškeré USB porty včetně slotu pro SD kartu jsou bohužel vzadu, kde budou špatně přístupné. Toto tedy QNAP dle mého názoru nedomyslel.

Jako operační systém si QNAP zvolil pochopitelně vlastní QTS 4.1, který umožní doinstalovat různé aplikace dle výběru, přičemž se nezapomnělo ani na mobilní aplikace Qfile, Qmusic, Qphoto, Qmanager a VMobile. Právě pro multimédia jsou připraveny aplikace Photo Station, Music Station a Video Station, nechybí možnost využití sociálních sítí pomocí SocialLink Station a vedle toho tu máme připraveny desítky dalších aplikací od třetích stran.

QNAP HS-210 již byl vypuštěn na trh, ovšem do českých obchodů zatím nedorazil.

Zdroj: TZ QNAP
reklama