reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP HS-251: vylepšený NAS do obýváku

2.7.2014, Jan Vítek, aktualita
QNAP HS-251: vylepšený NAS do obýváku
Společnost QNAP si připravila vylepšený NAS, který je určen do obývacího pokoje mezi ostatní elektroniku, čemuž je uzpůsoben i jeho tvar. Nabídne nám i pasivní chlazení a jedná se o pokračovatele modelu HS-210.
Pasivně chlazený NAS QNAP HS-210 jsme měli letos v recenzi, odkud vyšel dobře, ovšem se dvěma minusy - absencí HDMI a vyšší cenou. Nový QNAP HS-251 Turbo NAS pak napraví minimálně jeden tento nedostatek, protože dle specifikací nám už HDMI nabídne, takže jej bude možné přímo připojit k televizoru, aby se materiál nemusel streamovat přes síť. Jinak se ale na fotografii ukazuje v podstatě totožný produkt, takže rozdíl bude ve "vnitřnostech".





A v tomto ohledu jsou změny u HS-251 velmi podstatné. Už tu totiž nemáme 1,6GHz procesor Marvell s 512 MB RAM a jedním gigabitovým ethernetovým rozhraním. Namísto toho nám nový model nabídne dvoujádrový procesor Intel pracující na 2,41 GHz, což by mohl být nějaký Celeron z generace Bay Trail. Ten bude mít k dispozici 1 GB DDR3L RAM, dvě rozhraní USB 3.0, zmíněný HDMI a také dva RJ-45 gigabitového ethernetu. QNAP se tedy rozhodl hardwarovou výbavu podstatně vylepšit a je otázkou, co to udělá s cenou.

Rozhraní HDMI využijeme v kooperaci s přehrávačem založeným na XBMC, jaký QNAP nabízí i u svých výkonnějších NAS. Krom toho je tu ale pochopitelně celý systém QTS 4.1 i s doprovodnými aplikacemi jako File Station, Video Station, Qfile pro Android a iOS a tak dále, takže v tomto ohledu nebude mezi novinkou a HS-210 velký rozdíl. Vzhledem k přehrávači a rozhraní HDMI se však bude velmi hodit dálkový ovladač, přičemž k tomu poslouží aplikace Qremote, díky níž budeme moci využít třeba telefon, popřípadě ovladač kompatibilní s MCE a třetí možností je klasická klávesnice a myš, nejlépe však bezdrátové.

Zdroj: TZ QNAP
reklama