reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP na CeBITu: NAS s Thunderbolt, Virtual JBOD a další novinky

23.3.2016, Jan Vítek, aktualita
QNAP na CeBITu: NAS s Thunderbolt, Virtual JBOD a další novinky
Dobře známý výrobce úložných zařízení typu NAS na veletrhu CeBIT v Německu představil řadu novinek, mezi něž patří nové modely NAS s rozhraním Thunderbolt 2, virtuální síťové JBOD a jiné funkce a hardware. Podívejme se na to.
QNAP Systems přicestovali na CeBIT i s oznámením, že navázali spolupráci se společnostmi Seagate a WD, s nimiž chystají společná řešení. My ale budeme mluvit především o již představených novinkách, jako je řada TVS-x82T Thunderbolt 2 NAS. Ty budou založeny na procesorech Intel Core 6. generace, a slibují tak především vyšší výkon. Vedle rozhraní Thunderbolt 2 jsou pochopitelně vybaveny také ethernetovým rozhraním, a to dvěma 10Gb porty. Použitý hardware také zahrnuje vestavěné SSD v podobě karty pro M.2, dále můžeme využít i 2,5" zařízení a disky můžeme instalovat snadno bez použití nástrojů. QNAP také mluví o chytrém chlazení s využití oddělených komor a také zmiňuje tři porty HDMI, z nichž jeden je typu 2.0.





Zařízení série ale nesnesou pouze označení NAS, ale patří i mezi DAS a iSCSI SAN. Zvládnou přehrávat video v rozlišení 4K i při 60 snímcích za sekundu, a tak se budou hodit jako základna pro zpracování videa. Pak tu je nový NASbook TBS-453A, čili NAS ve tvaru notebooku kompatibilní i s M.2 SSD. Poháněn je procesorem Celeron N3150 se čtyřmi jádry a využít může až 8 GB RAM. Můžeme jej vybavit až čtyřmi M.2 SSD a využít dva jeho výstupy HDMI pro přehrávání videa v rozlišení až 4 K (H.264). Můžeme si na něj nainstalovat vlastní OS, třeb Ubuntu, který je výrobcem doporučen. NASbook je tedy takový mobilní NAS na cesty, neboť je jasné, že v domácnostech bude ekonomicky nejvíce smysluplné zůstat u 3,5" disků.

QNAP ES1640dc je NAS s podporou souborového systému ZFS, a je tak určen pro podnikové nasazení, čemuž odpovídají i procesory Intel Xeon E5 a kompatibilita s HPE Helion a virtualizovanými prostředími. ES1640dc také využívá zbrusu nový operační systém QES, který je schopný tvořit snapshoty, deduplikovat data na úrovni bloků (bloková deduplikace).

Virtual JBOD je funkce podobná klasické JBOD a rozdíl je ten, že nepracuje pouze v lokálním NAS, ale dokáže spojit kapacity více NAS do virtuálních oddílů. Můžeme tak využít až osm jednotek s jejich iSCSI LUN a celkově spravovat dostupný prostor. VJBOD tak má umožnit ekonomické využití dosud nevyužívaného prostoru v zapojených NAS.

QNAP dále představil QPulse jako centralizovanou vzdálenou správu úložných serverů a jiných zařízení zapojených do sítě. Správce tak může mít z jednoho místa přehled o kondici důležitých serverů, přičemž ke QPulse existuje ještě odlehčená varianta Q'Center, která slouží k monitorování a správě pouze NAS od QNAP a ničeho jiného. Určena je tak i pro domácnosti, kde může být užitečná i pro správu jednoho NAS. Pak ještě můžeme zmínit Linux Station označenou jako platformu pro instalaci OS Ubuntu a příslušných služeb, díky čemuž se z NAS může stát brána pro různá zařízení v síti Internetu věcí. Systém Ubuntu můžeme ovládat díky výstupu HDMI a rozhraním USB pro periferie.

Někdy příště nám QNAP řekne o těchto novinkách více. TVS-x82T, TBS-453A, ES1640dc, VJBOD a QPulse budou představeny a uvedeny na trh jednotlivě v následujících měsících.

Zdroj: TZ QNAP
reklama