reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TVS-x71: výkonné NAS i pro 4K video

20.1.2015, Jan Vítek, aktualita
QNAP TVS-x71: výkonné NAS i pro 4K video
QNAP si tentokráte připravil velmi výkonné NAS servery, které přicházejí s označením TVS-x71 a slibují podporu 10Gb/s Ethernetu a také přehrávání videa v rozlišení 4K. Založeny jsou na procesorech Intel Core.
Nové modely QNAP TVS-x71 patří do série Turbo vNAS a můžeme je označit za NAS servery pro náročné zákazníky. Nejde přitom o firemní modely, však jsou určeny také jako multimediální základna, která zvládne přehrávat video v rozlišení až 4K a také jeho převádění do jiných formátů a editaci.





NAS servery TVS-x71 jsou založeny na procesorech Intel Core generace Haswell a na výběr je mezi modely Pentium, Core i3, i5 a také i7. Ty poskytnou svůj výkon modelům se 4, 6 nebo rovnou 8 diskovými šachtami a dle výrobce můžeme dosáhnout datové propustnosti i přes 2300 MB/s či 135.000 IOPS přes 10 Gb/s Ethernet, ovšem pochopitelně s vhodným úložištěm. Výkon je ale potřeba i na práci s videem či provoz virtualizační stanice, přičemž při přehrávání 4K videa pomůže Intel HD Graphics s převodem 4K či 1080p videa do jiných podob vhodný třeba pro streamování a přehrávání v mobilu či na tabletu, a to pochopitelně v reálném čase.

QNAP dále zmiňuje technologii QvPC, tedy spíše soubor různých technologií a funkcí, což zahrnuje podporu cloudu, výstup na HDMI ve vysokém rozlišení, virtualizace, využití SSD jako vyrovnávací paměti, apod. QvPC nám umožní zapojit NAS server k monitoru a periferiím jako PC a pracovat v prostředí HybridDesk Station. Zkrátka a dobře, systém QvPC umožní využít NAS podobně jako domácí multimediální PC (HTPC), které zvládne s využitím virtualizace spouštět aplikace pro Windows, Linux/Unix či Android, a to třeba i prohlížeče Google Chrome i Mozilla Firefox. Pro virtualizaci mohou tyto NAS využít řešení od VMware, Microsoftu a Citrixu, přičemž problém nebude ani s meziplatformním sdílením dat (Windows, Mac, Linux/Unix).

Zdroj: TZ QNAP
reklama