reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TVS-x73: čtyřjádrové APU v NAS

30.11.2016, Jan Vítek, aktualita
QNAP TVS-x73: čtyřjádrové APU v NAS
Společnost QNAP Systems přináší na trh nové zajímavé modely NAS řady TVS-x73, které využívají čtyřjádrová APU od AMD pro až 64 GB RAM, podporují M.2 SSD, rozhraní USB 3.1, hardwarové dekódování videa ve 4K, atd.
QNAP Systems mluví o uzavření partnerství se společností AMD, a tak se můžeme připravit na to, že modelů QNAP NAS s čipy AMD bude přibývat. Nyní jde o řadu TVS-x73, která patří mezi ty lepší, na což ukazují už základní specifikace. Je tu čtyřjádrové APU řady R, podpora až 64 GB operační paměti, hardwarové šifrování AES-NI, dva sloty M.2 pro SSD (ale ne PCIe, nýbrž SATA 6 Gb/s), která mohou sloužit jako SSD cache. Pak nechybí rozhraní USB 3.1 (10 Gb/s), možnost rozšíření na 10Gb/s Ethernet, dva výstupy HDMI a také hardwarové kódování a dekódování videí v rozlišení až 4K. Velice se zde tak uplatní i integrovaná GPU řady Radeon R7.



K dispozici budou 3 modely, a to TVS-473, TVS-673 a TVS-873 se 4, 6 nebo 8 disky. Ty mají využívat stejné APU, a to AMD RX-421BD s taktem 2,1 až 3,4 GHz. Máme tu také technologii Qtier pro optimalizaci výkonu napříč M.2 SSD a SATA SSD/HDD a QNAP zde mluví o datové propustnosti až 1172 MB/s, a to přirozeně při využití 10Gb/s Ethernetu. K dispozici totiž máme až dva sloty pro karty PCI Express, přičemž jeden už má nést kartu se dvěma USB 3.1 typu A a právě do druhého můžeme instalovat dvouportovou kartu QNAP 10GbE (10GBASE-T nebo SFP+).



Dále tu je přední port USB 3.0 v provedení mikro, který poslouží funkci USB QuickAccess. Ta nám umožní přístup k systému a datům přes rozhraní USB s propustností do 100 MB/s, přičemž budou platit veškerá nastavená pravidla přístupu, takže NAS pak rozhodně nebude fungovat jako prostý externí disk, ale bude se chovat v podstatě stejně, jako bychom k němu přistupovali přes síť. To zajistí systém QTS verze 4.3, který nabídne nové aplikace jako QmailAgent pro centralizaci více e-mailových účtů a zjednodušení každodenní správy e-mailů, dále Qcontactz pro centrální ukládání a správu kontaktů, Qfiling pro automatické uspořádání souborů a QButton pro inicializaci jednoduchých aplikací pro IoT pomocí aplikací QNAP a přiloženého dálkového ovládání.

Pokud by základní nabídka diskových šachet nestačila, budeme si moci všechny TVS-x73 rozšířit pomocí jednotek QNAP (UX-800P a UX-500P), a to až dvou. Popřípadě lze využít další QNAP NAS a funkci VJBOD (virtuální JBOD). Nové modely NAS už mají být k dostání, ale nejde o nic levného, však základní TVS-473 s 8 GB paměti stojí přinejmenším 28 tisíc a 64GB osmidiskový TVS-873 stojí přes 54 tisíc.

Zdroj: TZ QNAP


reklama