reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Quadro RTX generace Ampere se rýsují, jak vypadají a co nabídnou?

23.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Quadro RTX generace Ampere se rýsují, jak vypadají a co nabídnou?
Společnost NVIDIA by v dohledné době měla na trh vypustit také čistě pracovní grafické karty řady Quadro, které budou založeny na čipech rodiny Ampere. Zatím se objevila jedna, a to RTX A6000. Jaká je?
NVIDIA jako obvykle pro Quadro využije stejné čipy jako pro GeForce, čili následující model Quadro RTX A6000 bude údajně založen na GA102. Nemá však tvořit vrchol své řady, jímž by měl být Quadro RTX A8000 vybavený ještě lepší nabídkou pamětí.  
 
Quadro RTX A6000: Moore's Law is Dead
 
Zveřejněné specifikace přitom potvrzují, že dnes opravdu ještě nejsou k dispozici 2GB moduly pamětí GDDR6X, takže pokud NVIDIA chce nabídnout v rámci nových Quadro více paměti než na GeForce RTX 3090 (24 GB), nemá jinou možnost, než sáhnout po slabších GDDR6. V jejich případě se uvádí datová propustnost 16 Gb/s na pin, což by měl být vrchol jejich technologie. Takové paměti přitom očekáváme od nových Radeonů Navi 2X, ale to se ještě uvidí, neboť s jistotou se o nich dohromady neví téměř nic. 
 
 
S využitím 384bitového paměťového rozhraní nám 16Gb/s paměti GDDR6 nabídnou velice slušnou propustnost 768 GB/s, přičemž kapacita je oproti RTX 3090 dvojnásobná. Je tak možné, že výše uvedená karta Quadro RTX A8000 bude vybavena už paměťmi GDDR6X, a právě proto nastoupí až později, neboť 2GB GDDR6X byly ohlášeny až na příští rok. 
 
Co se týče GPU, pak to bude obsahovat 10752 CUDA jader, a půjde tak už o GA102 v plné výbavě. Čili v tomto ohledu už NVIDIA na modelu A8000 nic nezlepší, leda by nabídla o trošku vyšší takty. 

Zpracování karty nepřekvapí, jde stále o blower, čili radiální ventilátor, který bude profukovat žebroví po celé délce karty a teplý vzduch půjde hned ven ze skříně. Je také vidět, že NVIDIA využila kratšího PCB k tomu, aby ventilátor mohl nabírat čerstvý vzduch z obou stran karty. 
 
Quadro RTX A6000 se očekává 5. října, na který je naplánována událost GTC Digital. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama