reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon Fury X2 je Radeon Pro Duo a první hybrid s FirePro

14.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Radeon Fury X2 je Radeon Pro Duo a první hybrid s FirePro
Vypadá to, že očekávaná dvoučipová karta AMD nebude jen lépe vybaveným Radeonem, čemuž by odpovídalo i to, že nedostane označení Radeon Fury X2. Namísto toho prý půjde o Radeon Pro Duo, vůbec první hybrid Radeonu a FirePro.
O chystané dvoučipové kartě se dozvíme již brzy přímo z úst zástupce AMD, která si chystá živý stream z GDC 2016 pod označením Capsaicin. Prý to tedy bude ostré. Není ale divu, že zásadní informace už unikají na povrch nyní a vypovídají o tom, že nepůjde o prostou herní kartu pro ty nejnáročnější zákazníky, ale také o grafickou specialitu.





Můžeme tedy už přestat mluvit o Radeon Fury X2 a začít zkoumat Radeon Pro Duo. Jeho název mluví za vše, je tam část Radeona, část FirePro a Duo jako dva čipy. Dle společnosti AMD prý nikdy nemělo jít o prostou dvoučipovou Fury, což by vysvětlovalo i to, proč s ní AMD přichází tak pozdě, když už jsou všichni natěšeni na Polaris (navíc mají být Pro Duo opravdu dostupné až za měsíc či dva). Však v porovnání s nimi by dvoučipová Fury měla být drahá, energeticky neefektivní a problematická v tom ohledu, že se její výkon bude spoléhat na technologii CrossFire.

AMD ji ale nechce prezentovat jako prostou herní kartu, ale jako první model svého druhu, který se zaměří především na profesionály. Mezi ty AMD počítá i vývojáře aplikací a hardwaru pro virtuální realitu, a je tak možné, že firma do budoucna počítá s běžným využitím dvoučipových karet pro VR headsety. Šlo by tedy o "GPU affinity", kde by byly využity dva čipy pro dvě oči, což rozhodně dává smysl. Ale to spíše jen v případě, že by se karta využila v systému určeném výhradně či především pro VR hraní. Pak by výsledné řešení mohlo být lepší i levnější než krmení VR headsetu jedním velkým, výkoným a monolitickým grafickým čipem.

Radeon Pro Duo bude také dle všeho určen pro provádění GPGPU výpočtů a očekává se, že prostě půjde o dva běžné čipy Fiji se 4096 stream procesory a 4 GB paměti HBM. Ty slibují v FP32 výkon až 12 TFLOPS. AMD tedy asi do svých řad přivítá konkurenci pro karty NVIDIA GeForce TITAN, jež nepoleze do zelí chystaným GPU Polaris, jež mají dle očekávání dorazit na trh v červnu. Počkejme si ale na to, co nám v rámci streamu z GDC 2016 představí samotná firma. Krom představení dvoučipového Radeonu s Fiji se očekávají také další informace o 14nm produktech, a to především Polaris, což už bylo slíbeno v tweetech zástupců společnosti. Počkat si musíme do 4. hodiny odpolední, což u nás nastane přesně o půlnoci, takže se s novými a již oficiálními informacemi přihlásíme zítra.

Zdroj: Videocardz
reklama