reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon R9 390X využije GPU Grenada, ovšem identické s Hawaii

15.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Radeon R9 390X využije GPU Grenada, ovšem identické s Hawaii
Společnost AMD již zítra odhalí první informace o své nové generaci grafických karet Radeon Rx 300, které však povedou do boje modely s novými GPU Fiji. Ale jak na tom budou ostatní karty a především ty s dosud neznámými čipy Grenada?
Není žádnou novinkou, že valná většina nových karet AMD využije staré čipy. Radeon R9 390X a R9 390 však budou postaveny na GPU Grenada XT a Grenada Pro, jež jsme ještě neměli tu čest nikde vidět, neboť předchozí generace využívala v podobě hi-endu čipy Hawaii. Jenomže jak se od sebe Grenada a Hawaii liší? Dle serveru techPowerUp půjde o identické čipy, a to do "posledního tranzistoru". Toto tvrzení podporují i zveřejněné fotografie karty XFX Radeon R9 390X, které odhalily, že jde o naprosto stejné PCB, jaké využívají karty Radeon R9 290X.







Vedle toho se objevily už první screenshoty z utility GPU-Z, které ukazují, že Grenada má stejné Device-ID jako Hawaii, takže utilita oba čipy identifikuje stejně - jako Hawaii. Označení Grenada se objevuje v označení BIOSu.





AMD tak může zvýšit výkon nových Radeonů R9 390X a 390 v podstatě pouze zvýšením pracovních frekvencí. Ukazuje se, že R9 390X dosahuje maximálního taktu 1050 MHz a R9 390 bude taktována na až 1000 MHz, a to je v obou případech cca o 50 MHz více v porovnání s předchozí generací. Lépe jsou na tom paměti GDDR5, které už nepracují efektivně na 5000 MHz, ale na 6000 MHz, což na 512bitové sběrnici dává 384 GB/s oproti 320 GB/s u Hawaii. Uvidíme tedy, jak se toto projeví na výsledném výkonu. A samozřejmě je třeba zmínit ještě to, že karty dostaly dvojnásobek, čili 8 GB paměti.

Zdroj: techPowerUp
reklama