reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 480: takt i přes 1,5 GHz s novým nástrojem pro OC

17.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 480: takt i přes 1,5 GHz s novým nástrojem pro OC
Společnost AMD v minulých dnech naznačila, že nová série Radeonů bude přívětivá pro overclockery a nabídne jim pro přetaktování nové nástroje. Uvádí se, že RX 480 mají snadno dosáhnout taktu přes 1,5 GHz.
AMD tak nabídne nové softwarové nástroje pro přetaktování, které umožní snadno zvyšovat napětí, což je důležité pro dosažení vyšších taktovacích frekvencí. Nové karty Radeon, které přijdou na trh 29. června, tak budeme moci s požehnáním výrobce přetaktovávat, přičemž Radeon RX 480 má běžně dosáhnout frekvence přes 1,5 GHz, přičemž základní takt je 1266 MHz pro jádro. Co se týče pamětí, ty by měly pracovat na efektivních 8 GHz, což už je limit pro technologii GDDR5, takže nelze očekávat, že bychom mohli nějak výrazně zvyšovat jejich propustnost.





AMD uvádí, že Radeony RX 480 se budou prodávat s cenou od 199 USD, což platí pro 4GB verze. To je cena, kterou měly doporučenou při svém příchodu na trh i konkurenční GeForce GTX 960. Když se podíváme na to, za jakou cenu se ty brzy po svém uvedení na trh prodávaly, lze očekávat, že nové Radeony budou stát kolem 6000 Kč.

Očekává se také, že na trh přijdou různé již přetaktované verze karty, jež budou mít nastavené turbo na cca 1,4 GHz, přičemž tyto verze s 8 GB paměti by měly přijít na cca 300 USD. Uživatel se pak může těšit na to, že s využitím nástroje pro nastavení napětí dosáhne se vzduchovým chlazením taktů i přes 1,5 GHz, což by mělo Radeon RX 480 vyhoupnout na úroveň, na níž bude ohrožovat i dnešní R9 Fury X. Pokud to půjde i s kartami za základních 199 USD, tak to nebude vůbec špatné, však Fury X se prodává za doporučených 649 USD a u nás reálně od nějakých 15 tisíc korun s daní.

Zdroj: wccftech
reklama