reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 6700 XT byl zprovozněn na desce s RISC-V CPU

23.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 6700 XT byl zprovozněn na desce s RISC-V CPU
Společnost SiFive dala minulý rok vývojářům k dispozici desky HiFive Unmatchd RISC-V s procesorem či SoC U7. Právě na jedné z nich byl nyní zprovozněn Radeon RX 6700 XT pod systémem Linux. 
Radeon RX 6700 XT tak nyní funguje i na procesoru architektury RISC-V, o což se zasloužil René Rebe. Jedná se tu o desktopovou základní desku HiFive Unmatched, kterou firma SiFive připravila právě pro vývojáře. Vybavena je již 64bitovým procesorem série U, a to konkrétně Freedom U740 (FU740), na němž už může pracovat plnohodnotný Linux. 
 
 
FU740 nabízí čtyři jádra U74 a jedno S7 spojené pomocí firemní technologie Mix+Match, což můžeme vidět prostě jako obdobu ARM big.LITTLE, čili jde o kombinaci výkonnějších a slabších jader. 
 
Samotná deska je formátu Mini-ITX a obsahuje standardní ATX napájecí konektor, 8 GB paměti DDR45, 32 MB QSPI flash, gigabitový Ethernet, USB 3.2 Gen 1 a především slot PCIe x16 s osmi linkami generace 3. Ten se nám sice na fotografii trošku maskuje díky své černé barvě na černém PCB, ale najdeme jej v klasické pozici u pravého okraje desky s I/O konektory mířícími dolů. Nechybí pak ani dva M.2 sloty, a sice kratší pro modul s Wi-Fi a Bluetooth a delší 2280 pro SSD s PCIe 3.0 x4, čili jde o výbavu, která umožní využít běžné PC komponenty. 
 
 
V případě grafické karty Radeon RX 6700 XT ale FU740 není připraven, takže René Rebe musel strávit několik hodin úpravami linuxového jádra, aby tento hardware donutil spolupracovat. Pak7 ovšem karta fungovala nejen pro linuxové GUI, ale také zvládla renderovat 3D akcelerovanou grafiku v klasickém OpenGL testu GLX Gears. Pokud by ale někoho snad napadly hry, pak ty Rebe spouštět nezkoušel, alespoň prozatím. 
 
Pokud vás snad zajímají podrobnosti, můžete pokračovat na Rebeho kanál na Youtube, kde je připraveno k tomuto tématu hodinové video.


reklama