reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rádio Pandora zaplatí RIAA 90 milionů dolarů za skladby před rokem 1972

24.10.2015, Milan Šurkala, aktualita
Rádio Pandora zaplatí RIAA 90 milionů dolarů za skladby před rokem 1972
Protože skladby starší než z roku 1972 v USA spadají pod jinou strukturu autorských práv než ty novější, zaplatí internetové rádio Pandora 90 milionů dolarů asociaci RIAA za neoprávněné pouštění těchto skladeb.
Podle amerických autorských zákonů spadají hudební skladby z února 1972 a novější pod federální ochranu. Toto se ale netýká skladeb před tímto datem, které mohou být ošetřeny autorskými právy jednotlivých států USA (týká se to např. státu New York nebo Kalifornie). A to se právě vymstilo oblíbenému internetovému rádiu Pandora. Zatímco nové skladby mělo ošetřeno správně, objevilo se několik žalob na neoprávněné přehrávání starších písní. Nakonec se do toho vložila celá RIAA, načež výsledkem je dohoda o platbě 90 milionů dolarů, které si rozdělí společnosti ABKCO Music & Records, Capitol Records, Sony Music Entertainment, UMG Recordings a Warner Music Group.


Pandora


Tento poplatek zahrnuje zpětně licenční poplatky za staré skladby a zároveň pořizuje jejich licenci do konce roku 2016. Do té doby by si Pandora měla zajistit nové licence pro tyto skladby, aby je mohla hrát i nadále. Připomeňme, že RIAA vyhrála už jeden podobný spor se satelitním rádiem SiriusXM, kdy byl poplatek ještě mnohem vyšší, 210 milionů dolarů. Ten ale zahrnuje licenci až do roku 2022.

Zdroj: arstechnica.com, ibtimes.com, pandora.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama