reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raja Koduri s týmem AMD oslavil milník týkající se Vega 10

24.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Raja Koduri s týmem AMD oslavil milník týkající se Vega 10
Od AMD čekáme především brzké vypuštění grafických karet Radeon RX 480 (a také RX 470 a 460), ovšem firma nyní také pilně pracuje na podstatně výkonnějším čipu Vega 10. Raja Koduri nyní ohlásil, že v tomto ohledu bylo dosaženo významného pokroku.
Od AMD je to bezpochyby také divadýlko pro tisk a širokou veřejnost, neboť samotný Raja Koduri vedoucí radeonovou divizi vypustil v krátké době po sobě tři tweety, v nichž zmiňuje Vega 10 a ukázal také nafukovací nápis VEGA 10 CELEBRATION z jisté oslavy. Nejdříve nám sdělil, že byl tento týden v Šanghaji, a to "v režimu Vega". Následně ohlásil, že vývojářský tým pracující na GPU Vega 10 oslavil dosažení velkého milníku a nakonec byla ukázána fotka samotného týmu lidí, kteří pracovali na Polarisech. K tomu Koduri dodal, že nyní je čas na Vegu.





Od AMD je to ostatně očekávaný krok, a sice obracet pohled lidí právě k čipům Vega, neboť Polarisy již ztratily kouzlo svého tajemna. Jak si můžete sami přečíst v nedávných aktualitách, na světě už jsou téměř veškeré specifikace nových karet, víme jak vypadají, jaký výkon lze očekávat a také jaká bude jejich cena a kdy přijdou na trh.





O čipech Vega víme již od události Capsaicin, kdy bylo ohlášeno, že je můžeme očekávat přinejlepším na konci tohoto roku. Objevily se také informace, že AMD chce jejich nástup vzhledem k příchodu GeForce GTX 1080 uspíšit, ale Raja Koduri ve svém tweetu zmiňuje, že AMD čeká ještě "dlouhá cesta, než [Vegu] uvidíme".







Můžeme tak spekulovat, že AMD ve skutečnosti slavilo tzv. tape-out, čili dokončení vývoje designu čipu, po čemž obvykle následuje výroba fotolitografických masek, a tedy samotný počátek výrobní fáze. Pokud to tak je, pak lze očekávat, že samotná výroba čipů nastane přinejlepším za půl roku, ale to lze odhadovat velice těžko.

V posledních dnech se také spekuluje, že AMD chce uspíšit příchod Polarisů na trh a že ty mají být k dispozici již od dnešního dne. S největší pravděpodobností ale AMD už nebude datum vypuštění měnit a oficiálně stále platí 29. červen.

Zdroj: Hexus.net
reklama