reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raketa Electron už zase startuje, v Rocket Lab se vypořádali s nehodou

31.8.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Raketa Electron už zase startuje, v Rocket Lab se vypořádali s nehodou
Společnost Rocket Lab z Nového Zélandu se po téměř dvouměsíční pauze po červencové nehodě vrací opět ke startům se svou raketou nazvanou Electron. Dnes se povedlo úspěšně odstartovat z kosmodromu na Novém Zélandu. 
Po nezdaru při startu rakety Electron minulý měsíc se soukromá americko-novozélandská společnost opět pokusila o let a tentokrát se již vše povedlo podle plánu. Na začátku července se Rocket Lab mise vymkla kontrole krátce po startu, kdy se vyskytl problém s druhým stupněm a s elektrickým konektorem na něm umístěném. 
 
Došlo tak ke ztrátě nákladu v podobě sedmi satelitů, z nichž jeden byl od firmy Canon. Rocket Lab v současné době po vyšetřování incidentu už ví, jak se podobnému problému při budoucích startech svých raket vyhnout. Úspěšný start z 31. srpna je toho důkazem a je zaznamenán i na videu z YouTube kanálu Rocket Lab, odpočet T-10 před startem začíná v čase 13 minut a 43 sekund. 
 
 
Nyní už by tedy mělo být vše v pořádku a raketa Electron z novozélandského kosmodromu na poloostrově Mahia ještě na konci srpna úspěšně vynesla 100kilogramový satelit pro snímání Země. Družice Sequoia byla vytvořena společností Capella Space ze San Franciska a mise dostala označení "I Can’t Believe It’s Not Optical", protože k monitorování zemského povrchu nevyužívá družice optických systémů. 
 
Satelit dokáže díky technologii SAR (radar se syntetickou aperturou) detekovat zemský povrch s rozlišením menším než 0,5 metru. Získaná data pak mohou být využita v oblastech bezpečnosti, monitorování zemědělských oblastí a infrastruktury, nebo se mohou hodit pro sledování přírodních katastrof a pomáhat při napravování následků. 
 
Tato mise je pro společnost Rocket Lab 14. úspěšným startem. Před havárií, která firmu potkala 4. července, se povedlo s raketou Electron provést za sebou v řadě 11 úspěšných startů. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama