reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raketa SpaceX Falcon 9 jemně dosedla, ale pak se složila

18.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Raketa SpaceX Falcon 9 jemně dosedla, ale pak se složila
Společnost SpaceX založená Elonem Muskem byla vybrána samotnou NASA pro dopravu lidí na Mezinárodní vesmírnou stanici, k čemuž chce využít lodě Dragon. Vedle toho vyvíjí ale také rakety Falcon.
Podívat se tak můžete na video, kde Falcon 9 představující první raketový stupeň klesá na svou základovou platformu a dosedne přesně na určené místo. Ve vzpřímené poloze ale vydrží pouze několik sekund, než se zhroutí jedna z jejích opor, načež raketa spadne a exploduje v ní zbytek paliva.


Do té doby přitom vše probíhalo v pořádku. Stupně rakety se od sebe bezpečně odpojily a náklad v podobě satelitu Jason 3 vstoupil na oběžnou dráhu kolem Země. Sestup prvního stupně také začal velice dobře a na rozdíl od předchozích případů nemusel moc manévrovat, díky čemuž mohl přímo klesat až ke své platformě. Problém ale nastal až poté, kdy se jedna z opor korektně neuzamkla v objímce, kvůli čemuž se raketa převrátila. Dle Elona Muska je pravděpodobnou příčinou led, který se vytvořil kvůli husté mlze při startu.

Elon Musk je ale optimistický a plánuje další a další pokusy a v žertu ocenil i to, že tentokrát alespoň z rakety zbyly větší kusy než obvykle. Doposud se tedy jedná o nejúspěšnější pokus o přistání Falconu 9 na vodní platformě, takže je zřejmé, že SpaceX se v tomto postupně lepší. Nyní se tedy může zaměřit na vytvoření lepšího zajištění podpůrných vzpěr.

Zdroj: Elon Musk (Instagram)

reklama