reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ransomwarem napadená nemocnice nemohla přijmout ženu, ta zemřela

18.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Ransomwarem napadená nemocnice nemohla přijmout ženu, ta zemřela
V Německu hackeři vyděračským softwarem omylem napadli nemocnici, což vyústilo v nemalé problémy např. při přijímání pacientů. Nyní se vyšetřuje, zda právě to nestojí za úmrtím jedné z pacientek.
Vyděračský software, tzv. ransomware, doposud působil zejména hospodářské škody. Poslední událost z Düsseldorfu z 10. září ale ukazuje, že ransomware se může podílet i na úmrtí. Hackeři chtěli vydírat Düsseldorf Heinrich Heine University, nicméně omylem místo toho napadli zdejší univerzitní nemocnici. Ta totiž byla součástí velké univerzitní sítě. Napadení systémů výrazně ovlivnilo schopnosti nemocnice poskytovat lékařské služby a nebyla schopna přijímat nové pacienty. Výsledkem bylo, že odmítla i ženu vyžadující urgentní lékařskou péči, a ta byla poslána do 30 km vzdálené nemocnice ve Wuppertalu.
 
Hacker
 
Zdravotní stav ženy byl ale natolik vážný, že zemřela. Německá policie nyní celý incident vyšetřuje a hackerům, kteří byli odhaleni, může hrozit i obvinění z vraždy (či spíše neúmyslného zabití). Samotná nemocnice byla uvedena zpět do provozu poté, co policie kontaktovala hackery s tím, že se minuli cílem a napadli kriticky důležitou síť nemocnice a ne univerzity. Ti následně pomohli uvést systémy do normálu. Nemocnice se později vyjádřila, že napadení bylo možné kvůli bezpečnostní chybě běžného a široce používaného komerčního softwaru. 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama