reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rapid Mode s 1 GB/s nyní i pro Samsung SSD 840 Pro

10.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Rapid Mode s 1 GB/s nyní i pro Samsung SSD 840 Pro
Společnost Samsung se uvolila zpřístupnit Rapid Mode také majitelům SSD řady 840 Pro, přičemž doposud byla tato funkce přístupná pouze s modely 840 Evo, i když jde o levnější produkt. Krátkodobě tak lze získat přenosové rychlosti i přes 1 GB/s.
O režimu Rapid Mode jsme se zmiňovali už v článku o technologiích SSD. Jedná se o softwarovou funkci, která dokáže využít část RAM jako vyrovnávací paměť pro pevný disk, čili jde o obdobu RAMDisk a podobných aplikací. Nicméně pracuje v kooperaci s SSD, jehož výkon dokáže v některých případech značně navýšit, a to i přes 1 GB/s. Omezením je samozřejmě dostupná kapacita operační paměti.





Dle whitepaperů Rapid Mode funguje tak, že pomocí svého ovladače monitoruje veškerý provoz týkající se čtených a zapisovaných dat a využívá dostupné volné prostředky systému (CPU a RAM) k tomu, aby urychlil diskové operace. Týká se to tedy především čtení dat, přičemž princip je podobný jako u hybridních disků. Ty mají většinu dat uloženou v HDD části a pouze ta nejvíce využívaná jsou v SSD části. V případě Rapid Mode to funguje stejně, jen se využívá RAM a SSD. Krom toho má Rapid Mode posloužit pro optimalizaci zápisu, kdy vytváří dlouhé fronty požadavků na zápis dat, které pak zapíše rychleji, než kdyby vyřizoval jednotlivé požadavky s QD1 zvlášť.





Rapid Mode tak slibuje datovou propustnost až 1,1 GB/s, čemuž se výsledek v CrystalDiskMark skutečně blíží a ještě vyšší hodnotu čtení ukazuje AS SSD Benchmark.





Co tedy musíte udělat pro zprovoznění režimu Rapid Mode? Stačí si stáhnout nejnovější verzi softwaru Samsung Magician, který by po instalaci měl ukázat příslušnou volbu na svém bočním panelu.

Zdroj: techPowerUp
reklama