reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi 2: vysoký výkon a Windows 10 zdarma

2.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi 2: vysoký výkon a Windows 10 zdarma
Raspberry Pi Foundation přišla s novou deskou Raspberry Pi 2 Model B, která za stejnou cenu nabídne šestkrát vyšší výkon v porovnání s předchozími verzemi. Microsoft se navíc už nechal slyšet, že pro Raspberry Pi 2 nabídne Windows 10 zdarma.
Raspberry Pi 2 má tedy dle vyjádření Raspberry Pi Foundation šestinásobný výkon a dvojnásobnou kapacitu pamětí v porovnání s předchozími modely. Cena však zůstává na 35 dolarech, takže by se neměla nijak lišit od cen předchozího Modelu B a v našich obchodech by měla být kolem 840 Kč bez daně.





Nový Model B je založen na čtyřjádrovém procesoru Broadcom BCM2836 (ARMv7), který pracuje na 900 MHz. Vedle toho má 1 GB operační paměti LPDDR2, naprosto stejné rozložení prvků jako u modelu B+, takže s ním budou kompatibilní i příslušné skříňky a nechybí ani 40pinové GPIO nebo 100Mbps Ethernet.




Dle informací Raspberry Pi Foundation budou uživatelé muset aktualizovat jejich NOOBS nebo Raspbian, neboť je zapotřebí kernel pro procesory ARMv7. V příštích měsících také bude vývojový tým zkoušet, zda bude na ARMv7 dobře běžet Debian, ovšem dříve bude k dispozici "Ubuntu: a Snappy Ubuntu Core package for NOOBS", a to v horizontu týdnů.

Nicméně Microsoft již uvedl, že si pro Raspberry Pi 2 chystá také speciální verzi systému Windows 10, která bude navíc v rámci programu Windows Developer Program for IoT k dispozici zdarma. Více informací k tomu zatím není a dle vyjádření firmy bychom se měli dozvědět podrobnosti v příštích měsících. Je ale zřejmé, že půjde o odlehčenou verzi Windows 10 určenou především pro Internet věcí.

Zdroj: Hexus.net
reklama