reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi Compute Module 3 je tu

17.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi Compute Module 3 je tu
Raspberry Foundation představila následovníka pro počítač v podobě modulu SO-DIMM, a to konkrétně Raspberry Pi Compute Module 3, neboli ve zkratce CM3. Co nám nabídne, na to se hned podíváme.
Raspberry Pi Compute Module 3 však přichází ve dvou podobách, a to ve standardní a jako CM3 Lite. Obě však nabídnou stejnou základní výbavu, a sice nové SoC, které má být desetkrát výkonnější než první verze (CM1) a také tu je k dispozici dvojnásobek paměti RAM.





I nová verze je provedena tak, aby pasovala do standardního slotu SO-DIMM pro paměti DDR2, ale to pochopitelně neznamená, že je určena pro běžné základní desky s touto výbavou. Jde pouze o způsob připojení ke speciálním základním deskám, které poslouží svou výbavou fyzických rozhraní, jak je ostatně vidět na jedné z okolních fotografií.



Nový CM3 nalevo vedle staršího CM1 (je o milimetr vyšší)


Nový CM3 byl tak vyroben za stejným účelem jako původní, a sice poskytnout zákazníkům možnost na něm založit vlastní platformy, to tedy pokud nebudou spokojeni se zbrusu novou deskou Compute Module IO Board V3 (CMIO3), která poskytne potřebná rozhraní. A co že nám to CM3 nabídne?





Standardní verze je založena na SoC z Raspberry Pi 3 a je vybavena čtyřmi jádry ARM Cortex-A53 BCM2837 na taktu až 1,2 GHz, 1 GB RAM a 4 GB paměti eMMC. Piny na konektorové části modulu mají stejné rozložení jako na CM1. Verze CM3 Lite postrádá paměť eMMC, kterou tak musíme poskytnout sami na připojeném modulu. To může být právě Compute Module IO Board V3 (CMIO3) se slotem pro micro SSD a dále s rozhraními USB a HDMI. K této desce můžeme mimochodem připojit i staré Compute Module 1, které se příchodem nových verzí nepřestanou prodávat, ale očekává se snížení ceny. Však pro některé projekty může jejich výkon stále bohatě stačit, takže snížení ceny bude některými zákazníky velice vítáno.

To konkrétně znamená novou cenu pro CM1 ve výši 25 dolarů, přičemž nový CM3 přijde na 30 USD a CM3 Lite na 25 USD. Cenu IO desky jsme se nedozvěděli.

Zdroj: Hexus.net
reklama