reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi dostalo oficiální dotykový displej

8.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi dostalo oficiální dotykový displej
Na trh se dostal očekávaný oficiální dotykový displej, který dokáže oživit mikropočítač Raspberry Pi a udělat z něj plnohodnotné zařízení. Nabídne tedy i možnost dotykového ovládání a připravit si na něj musíme cca 1800 Kč.
Nový displej je tedy oficiální příslušenství přímo od Raspberry Pi Foundation, která jej již vyslala na trh s cenou 60 dolarů či 48 liber. Vývoj tohoto displeje, tedy spíše jeho rozhraní, trval dva roky, což je snad až příliš dlouho na takový produkt, ovšem za tím prý stojí spíše problémy s výrobci. Raspberry Pi Foundation se ale také potýkala se standardy a právě s konektivitou. Pro výrobu si nakonec vybrala firmu Inelco Hunter, která ve Velké Británíi produkuje průmyslové displeje.





Nicméně výsledný produkt je tu a má úhlopříčku 7 palců, rozlišení 800 x 480 s obnovovací frekvencí 60 Hz, desetibodovou dotykovou vrstvu (přirozeně kapacitní) a dále schopnost zobrazit 24bitové barvy, tedy klasický True Colour. Pozorovací úhly jsou dle specifikací 70°.





Displej má kovové pouzdro, v němž jsou závity, do nichž se může přes distanční sloupky namontovat Raspberry Pi a k dispozici jsou také průhledné plastové nožky zajišťující oporu v mírně zakloněné pozici. Jenomže ty si můžeme pořídit jen jako soubor pro 3D tiskárnu na Thingiverse, jinak si musíme vymyslet něco sami. Displej můžeme napájet buď samostatně pomocí 5V adaptéru (alespoň 500 mA), ale také můžeme využít PWR OUT na konektoru GPIO přímo v Raspberry Pi.

Pro zásobení displeje daty se využije rozhraní DSI (Display Serial Interface), přičemž na jedno Raspberry Pi můžeme připojit i dva displeje najednou, tedy jeden na DSI a druhý na HDMI, ale to už nebude tento. Díky dotykovému displeji tedy můžeme z Raspberry Pi v okamžiku vytvořit malý tablet, pro jehož provozu už nebude zapotřebí nic dalšího. Kompatibilita je zajištěna s modely Raspberry Pi 2 Model B, Raspberry Pi Model B+ a Raspberry PI Model A+.

Tento první, zdůrazňuji oficiální displej pro Pi je k dispozici třeba v obchodě SWAG. Za 48 liber dostaneme displej, desku sloužící jako adaptér, propojovací kabel, šroubky a distanční sloupky a také čtyři jednožilové kabely pro napájení. Displej by se ale mohl dostat i do nabídek českých obchodů, však v nich samotné modely Raspberry Pi běžně pořídíme.

Zdroj: Hexus.net
reklama