reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi Model A+ je menší, tenčí a levnější

10.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi Model A+ je menší, tenčí a levnější
Nadace Raspberry Pi vypustila do světa nový model základní desky sloužící jako základ pro různé počítače sestavené nadšenci. Jedná se o Raspberry Pi Model A+ jako nástupce původního modelu A.
Raspberry Pi Model A+ je tedy nové "áčko", které bude okupovat svou obvyklou pozici, čili půjde o levnější verzi než RaspBerry B+ i původní Model A. Očekávat pak můžeme nižší cenu, ale i menší rozměry i nižší spotřebu, ale řada výhod nabízených modelem B+ měla zůstat.





Raspberry Pi Model A+ je tedy 65 mm dlouhý a 12 mm tlustý, jeho hmotnost je pouze 23 gramů, spotřeba 200 mA a cena 20 dolarů či 15 liber. Raspberry Pi Model B+ je 85 mm dlouhý a 17 mm tlustý, váží 42 gramů, spotřebuje 370 mA a přijde na 38 dolarů či 25 liber.

Nový Model A+ je tak první Raspberry Pi, který je menší než kreditní karta, takže se vejde do ještě menších pouzder či počítačů a výhodou bude jistě i nižší spotřeba. Oproti Model B+ však nemá ve výbavě ethernetový port, má pouze jeden USB port a poloviční RAM, čili 256 MB. Přesto je ale také vybaven 700MHz procesorem BCM2835, standardním GPIO headerem se čtyřiceti piny, slotem pro MicroSD a audiem. Montážní otvory z důvodu kompatibility zůstaly na místě, takže mají mít stejné rozteče.


Ve videu jsou uvedeny hlavní výhody nového A+, který má být stejně jako dříve vyráběn v továrně firmy Sony umístěné v jižním Walesu. Na videu je srovnáván se starým modelem A a větším B+.

Zdroj: Hexus.net

reklama