reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi Pixel: OS nyní i pro PC a Mac

22.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi Pixel: OS nyní i pro PC a Mac
Raspberry Pi Foundation si připravila nové verze svého operačního systému Raspberry Pi Pixel, které jsou určeny pro uživatele počítačů PC a Mac. Jde tak vánoční dárek, na němž programátoři měli pracovat poslední tři měsíce.
Raspberry Pi Foundation vytvořila operační systém Raspberry Pi Pixel na základě linuxového Debianu, ale předtím pouze pro počítače založené na procesorech ARM. Nyní svou platformu Debian+Pixel ale portovala na platformy s procesory x86, což znamená, že ji budeme moci využít na počítačích PC a Mac. K dispozici je tak diskový obraz, který můžeme snadno vypálit na DVD nebo umístit na bootovatelný USB flash disk. Z něj systém může nastartovat a běžet i bez instalace na jiný disk, takže si jej můžeme snadno vyzkoušet, aniž bychom museli na svém počítači něco měnit. Ostatně to by nám zařídil i virtualizační software, ale takto to jde i bez něj.




- klikněte pro zvětšení -


Systém Pixel byl pro samotné uživatele počítačů Raspberry Pi uvolněn neprve v září, takže je zřejmé, že hned poté začali v nadaci pracovat na verzi pro x86. Eben Upton, zakladatel nadace, k tomu řekl, že Pixel představuje jejich nejlepší představu o tom, co většina uživatelů chce od desktopového prostředí operačního systému. Jde o čisté a moderní uživatelské rozhraní, užitečnou nabídku produktivního softwaru a programovacích nástrojů, a to zdarma a s podporou tvůrců systému. Mezi to patří také webový prohlížeč Chromium se všemožnými pluginy a celou nabídkou tisíců dalších aplikací určených pro Debian. Zkrátka a dobře, jde o linuxovou distribuci, která je dle představ Raspberry Pi Foundation.

Eben Upton také říká, že tímto chce umožnit případným zájemcům o celou platformu Raspberry Pi, aby si mohli vyzkoušet, do čeho se chtějí hrnout. Jde tak třeba o školy, které ji mohou provozovat na svých PC. Zmínil také, že jeho nadace má jeden cíl, který není zrovna skromný, a sice vytvořit nejlepší desktopové prostředí nejen pro vlastní počítače, ale i pro PC, Macy a jiné.





Samotný systém Pixel je velice skromný. Potřebuje prostě některý z procesorů architektury i386 a lepší, pokud ten ovšem má vedle sebe alespoň 512 MB operační paměti. Doporučeno je provozovat jej z USB Flash disku spíše než z DVD, což je jasné. Přebytečný prostor na flash disku může být také na rozdíl od DVD využit pro ukládání dat a instalaci dalších aplikací a pokud budeme v případě bootu z DVD chtít to samé, budeme muset systému vyhradit prostor na lokálním úložišti. Je třeba také poznamenat, že Pixel zatím není ve finální verzi, a tak leccos může drhnout.

Zdroj: Hexus.net
reklama