reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi s Radeonem i jiné konfigurace nabídne deska Alftel Seaberry

25.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi s Radeonem i jiné konfigurace nabídne deska Alftel Seaberry
Raspberry Pi Compute Module 4 z minulého roku podnítil vznik řady nových produktů, mezi něž patří také Mini-ITX základní deska Alftel Seaberry. Ta díky svým I/O schopnostem umožní napojit i výkonný desktopový Radeon RX 6000. 
Alftel Seaberry je neobyčejně vypadající deska obyčejného formátu Mini-ITX, díky čemuž máme výhodu v možnost instalovat ji do standardních skříní, které ani nemusejí mít prostor pro vlastní zdroj, ostatně samotná deska je napájena z externího adaptéru a sama pak zajistí napájení SATA disků či jiných zařízení. 
 
 
Pokud ale do jejích PCIe x16 nacpeme rovnou desktopový Radeon, už se pochopitelně neobejdeme bez výkonnějšího zdroje, který napojíme na přídavné PCIe napájecí konektory této karty. Je ale třeba myslet i na to, že tento slot ve skutečnosti využívá pouze jednu linku, ale to pochopitelně nebude jediné výkonnostní omezení počítače, který spoléhá na instalaci Compute Module 4.
 
 
Co se týče dalších možností, máme tu na okraj desky vyvedenu další jednu linku PCIe, k tomu na desce čtyři mini PCIe sloty, čtyři M.2 E-key sloty a jeden M.2 M-key pro NVMe SSD. To nehledě na USB porty, dva Ethernetové porty a také slot pro paměťovou kartu v pozici zadních I/O. 
 
To je všechno sice hezké, ale cena desky Seaberry se nám bude líbit už mnohem méně. Sama totiž přijde na 435 dolarů, za čímž ovšem stojí vysoké ceny některých použitých komponent a jde především o PCIe přepínač Broadcom PEX861, který sám přijde na 125 dolarů. Ostatně nejde o běžný produkt, takže zákazníci nemohou počítat s tím, že za něj zaplatí stejně jako za low-endovou desku pro procesor x86. Více na blogu Jeffa Geerlinga


reklama