reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi Zero: mikropočítač za pouhých 150 Kč

26.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi Zero: mikropočítač za pouhých 150 Kč
Raspberry Pi Foundation si připravila svůj doposud nejlevnější mikropočítač, a to Raspberry Pi Zero. Přijde nás na 4 libry, 5 dolarů, a v přepočtu tedy cca 150 Kč a jde také o nejmenší z celé nabídky mikropočítačů této nadace.
Raspberry Pi Zero je tedy zajímavý především svou nízkou cenou, ale i svými rozměry: 65 x 30 x 5 mm. I přes to všechno je ale tento model vybaven silnějším procesorem, než měl originální model Raspberry Pi a může posloužit jako základ pro počítač, na němž poběží systém kompatibilní s architekturou ARM. Jako obvykle se vyrábí přímo ve Walesu a může spolupracovat s dalšími modely Raspberry Pi a dalšími doplňky.





Raspberry Pi Foundation tak dle slov svého zakladatele Ebena Uptona pokračuje ve svém snažení zpřístupnit programovatelné počítače všem a každému. Firma je v tom poměrně úspěšná, neboť její starší modely využívají miliony lidí. První se přitom objevil v roce 2012 a dnes je v nabídce několik modelů v ceně 20 až 35 dolarů. Zero v ceně 5 dolarů tak může přinést ještě větší úspěch.





Raspberry Pi Zero je založen na jednojádrovém procesoru Broadcom BCM2835 s 1GHz jádrem ARM11, který má být o 40 % výkonnější než čip v prvním Raspberry Pi. Dále tu máme 512MB paměti LPDDR2 SDRAM, slot pro kartu Micro SD, konektor Mini HDMI s výstupem až 1080p/60 Hz, dva Micro USB pro napájení a připojení dalšího zařízení, neosazený 40pinový GPIO header (jinak identický s headery na Model A+/B+/2B), rovněž neosazený je výstup kompozitního videa. Čili máme tu základ hotového mikropočítače, k němuž potřebujeme ještě kartu pro data a příslušné periferie plus napájení.





Zákazníci ve Spojeném království mají možnosti svůj Raspberry Pi Zero získat společně s prosincovým číslem časopisu The MagPi, tedy ne všech, ale v 10.000 nákladu. My si jej budeme muset koupit, ale za takovou cenu to snad nikoho nebude bolet. Musíme jen počkat, až se tento model dostane i k nám, což by nemělo trvat dlouho, protože v anglických obchodech už je k dostání od dnešního dne.

Zdroj: Hexus.net
reklama