reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Razer uvádí své první chytré brýle Anzu. Nahradí sluchátka

5.3.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Razer uvádí své první chytré brýle Anzu. Nahradí sluchátka
Razer Anzu jsou chytré brýle v nenápadném designu, které po spárování se smartphonem umožňují hlavně poslech hudby nebo telefonování. Fungují také jako sluneční brýle, i když čočky lze vyměnit za dioptrické.
Pod označením chytré brýle si většinou představíme něco jako Google Glass. V poslední době jsou ovšem za chytré brýle považována i méně pokročilá zařízení, která postrádají displej pro rozšířenou či virtuální realitu a slouží spíše jen jako náhrada sluchátek. Po Bose Frames nebo Amazon Echo Frames se do této kategorie zařadila novinka Razer Anzu. Výrobce počítačových periferií představil chytré brýle s nenápadným designem, které jsou skoro k nerozeznání od běžných slunečních nebo dioptrických brýlí. Hlavním rozdílem jsou o něco tlustší nožičky, kde je uschována baterie a většina komponentů. Na design jako vystřižený ze sci-fi filmů, který si můžeme pamatovat z Google Glass, tedy můžeme zapomenout.
 
 
Razer Anzu obsahují integrovaná open-ear sluchátka, která se nevkládají do uší ani je nezakrývají, proto umožňují zachovat lepší kontakt s okolím. Samotné brýle nemají vnitřní úložiště, proto se neobejdete bez smartphonu. Ke spárování slouží technologie Bluetooth 5.1, přičemž výrobci se údajně podařilo snížit latenci na méně než 60 ms. Brýle jsou vybaveny všesměrovým mikrofonem, takže problémem nebudou ani telefonní hovory nebo pokyny pro hlasového asistenta – i v tomto případě je ovšem nutné zdůraznit, že spárovaný smartphone je nezbytností.
 
 
Mobilní aplikace, která je dostupná pro Android a iOS, umožní změnu předvolby ekvalizéru  (výchozí, vylepšená srozumitelnost či posílení výšek), nastavení latence, kontrolu stavu baterie nebo aktualizace firmwaru. K ovládání brýlí slouží také dotykové plochy na nožičkách, takže pro změnu skladby, přijmutí hovoru, aktivaci hlasového asistenta a další běžné operace nemusíte vůbec telefon vytahovat z kapsy. Stupeň krytí IPX4 potvrzuje odolnost proti slabému dešti nebo potu, ale pro velké lijáky nebo ponoření do vody zařízení nebylo certifikováno.

 
Brýle jsou vybaveny dvěma bateriemi, které se nachází v obou nožičkách a společně poskytnou výdrž až 5 hodin provozu. To sice není mnoho, ale vzhledem ke kompaktním rozměrům a hmotnosti 43 až 48 g (podle konkrétní varianty) se jedná o chvályhodný výsledek. Razer své chytré brýle nabídne ve dvou velikostech a také dvou designech obrouček – obdélníkovém a kulatém. Základní brýlové čočky umožní ochranu očí nejen před sluncem (99% filtrace paprsků UVA/UVB), ale také modrému světlu z elektronických displejů (35% filtrace). Uživatel může výchozí čočky nahradit dioptrickými na předpis.
 
Chytré brýle Razer Anzu se začínají prodávat již dnes za 200 dolarů, v přepočtu 4 400 Kč bez DPH.
 


reklama