reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Razeru unikly i citlivé údaje o sto tisících zákazníků

15.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Razeru unikly i citlivé údaje o sto tisících zákazníků
Společnost Razer se nyní stane mezi řadou zákazníků jistě ještě "oblíbenější" neboť musela přiznat, že její vlastní vinou byly zcela nechráněny informace o více než sto tisících zákazníků. A jde i o citlivé údaje. 
Razer reagoval na upozornění bezpečnostního výzkumníka Volodimira Diačenka, který odhalil velkou díru zející ve špatně nakonfigurovaném clusteru Elasticsearch. Ten poskytoval volný přístup k informacích o více než sto tisících zákazníků, které umožňují jejich jednoznačnou identifikaci. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Záleží pochopitelně i na tom, s čím se daní zákazníci s Razerem sami podělili, ale pokud by měli vyplnit všechny údaje, je to přinejmenším jméno a příjmení, e-mail, telefon a kompletní adresa. Vedle toho jde také o konkrétní transakce, čili koupě hardwaru, takže se můžeme v obrázku nahoře podívat na to, jak si jistý Ryzen ke konci tohoto června koupil nový Razer Blade 15 s kartou RTX 2060. 
 
Tato data přitom nezůstala jen nechráněná, ale byla i indexována vyhledávacími enginy, takže v podstatě unikla ven a zůstala ještě lépe přístupná. Společnost Razer už svou chybu uznala a sdělila, že díky upozornění Diačenka mohla napravit špatnou konfiguraci svého serveru. Zároveň upozornila na to, že vedle výše uvedených údajů už neunikla žádná další data a především ne hesla nebo čísla platebních karet. 
 
Konfigurace serveru byla opravena 9. září, ještě než byla celá věc oznámena veřejnosti. Razer se chce tímto zákazníkům omluvit a uvádí, že učinil kroky k tomu, aby se taková věc už neopakovala, což znamená i řádné prověření IT zabezpečení a systémů.  
 


reklama