reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RBE: editor BIOSu nyní i pro Radeony Polaris

5.10.2020, Jan Vítek, aktualita
RBE: editor BIOSu nyní i pro Radeony Polaris
Red BIOS Editor se objevil v nové verzi, která nyní už konečně podporuje i Radeony vybavené čipy Polaris, čili série RX 400 a RX 500. Pokud se tak někdo chce trošku povrtat v BIOSu svého staršího Radeonu, má možnost. 
Grafické karty s čipy Polaris jsou stále aktuální, ostatně v případě modelů RX 580 a RX 590 si s nimi můžeme stále velice dobře zahrát i náročné hry v rozlišení Full HD. Mělo tak cenu pro ně připravit novou verzi utility Red Bios Editor, která umožní ladit karty z mnoha aspektů. Ovšem je třeba upozornit, že to bude každý činit pouze a jen na vlastní nebezpečí a pokud neví, k čemu může taková věc sloužit, ať na ni raději zapomene. 
 
 
Velkou chybu můžeme udělat už jen tím, že si vybereme špatné GPU a pak se budeme snažit provádět změny. 
 
 
Nejužitečnější volby se z hlediska ladění výkonu ukrývají pod záložkou Clocks and Voltages, kde si můžeme vybrat nastavení napájecího napětí v závislosti na taktech. Právě i zde se můžeme velice snadno nechat unést a nastavit hodnoty, které v tom lepším případě způsobí nestabilitu. 
 
 
Neméně užitečná záložka PowerTuna and Fans nabídne úpravu limitů teplot a spotřeby včetně TDP. Stejně tak si můžeme nastavit chlazení včetně prahové hodnoty pro probuzení ventilátorů. 
 
 
Nakonec tu máme nastavení časování pamětí, kde je třeba si vybrat nejdříve správný typ a pak můžeme zkoušet editovat hexadecimální hodnoty. V nich se asi málokdo vyzná, ovšem pokud je chuť, lze vyzkoušet aplikovat nastavení z nižších taktů na vyšších taktech.
 
Díky možnosti ukládat nastavení je také možné se o ně podělit, takže pak stačí číhat, zda někdo zkušenější náhodou zrovna pro naši kartu nezveřejní vyladěné nastavení BIOSu. Ovšem ani to pochopitelně nemusí fungovat, a to zvláště v případě hodnot pro GPU. 
 
Takže pokud mátě chuť, můžete pokračovat směrem ke stažení utility sem: Igor's Lab


reklama