reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Realtek už také výrazně pociťuje nedostatek, jde o rozsáhlý problém

13.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Realtek už také výrazně pociťuje nedostatek, jde o rozsáhlý problém
Společnost Realtek známe v případě PC především jako výrobce síťových a zvukových řešení, nad nimiž se většinou ani nepozastavujeme a neřešíme je. Jedná se ovšem o nezbytné "drobnosti", které jistě budou citelně chybět. 
Společnost Realtek dle serveru Digitimes prodlužuje své dodací lhůty na 32 týdnů, a to právě z důvodu nedostatečných kapacit továren na výrobu čipů. To jednoduše znamená, že se nám tu rýsuje už i nedostatek síťových kontrolerů, zvukových kodeků, Bluetooth nebo xDSL čipů, což je téma, které se snad nikdy ještě neřešilo. 
 
 
Téměř každý máme ve svém PC alespoň jeden čip od firmy Realtek, a to zpravidla na základní desce coby zvukový kodek a/nebo síťový kontroler. A pokud ne, bude to alespoň kontroler v routeru či jiném síťovém zařízení či případně čip v chytrém televizoru, set-top boxu, NAS serveru, multimediálním přehrávači, atd. Realtek je zkrátka společnost, která má velice široké produktové portfolio a pokud jako taková hlásí, že pociťuje nedostatek při výrobě svých čipů, můžeme očekávat, že ten v důsledku zasáhne i velice široký okruh koncových produktů. 
 
Aktuálně jde zatím především o kontrolery pro Ethernet, jako je i výše zobrazený PHY Realtek RTL8201EL. A že se čipy firmy Realtek používají v podstatě všude, je logické, že je těžko bude možné jen tak nahradit jinými i v případě, kdy si odmyslíme nutnou úpravu koncových produktů. Realtek totiž dodává kolem 70 % zvukových kodeků a síťových kontrolerů pro notebooky, a těžko by se tak našla firma, která by jej dokázala zastoupit i v době, kdy by byl trh zcela v pořádku. 
 
Rýsuje se nám tu tedy další závažný problém, a také že jsou dle zdroje z potíží Realteku už nervózní především výrobci počítačů jako Dell, HP a jiní, kteří si prostě budou muset na dodávky počkat déle. 


reklama