reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3DMark: testujeme výkon DirectX 12

8.6.2015, Pavel Šantrůček, recenze
3DMark: testujeme výkon DirectX 12
3DMark je jedním z prvních nástrojů pro testování režie 3D API a ačkoliv se objevilo hned několik více či méně povedených článků o měření DirectX 12 pomocí 3DMarku, my si dnes provedeme měření svá vlastní a samozřejmě nezůstane pouze u nich. Aktualizováno.

Test: DirectX 11 Multi-Thread


DirectX 11 Multi-Thread graf

DirectX 11 Multi-Thread graf

K výsledkům není snad třeba žádného komentáře. Nvidia a zejména pak její „driver team“ se s MTR popasoval na jedničku. Počet zpracovaných Draw Calls se pomocí MTR téměř zdvojnásobil. AMD je opět v defenzivě. Těžko dnes říci, zda to byla neschopnost, nebo zda již AMD v té době pracovalo na Mantle a vědělo, že přes MTR cesta nepovede. V každém případě AMD buďto MTR ve svých ovladačích nepodporuje vůbec, nebo jen z nutnosti a pouze částečně. Tak jako tak, výsledky jsou u AMD ještě horší, než kdyby MTR nebyl použit vůbec.

DirectX 11 MT graf

Vytížení procesoru i jeho samotných jader se u obou výrobců rozhodně zlepšilo. Nvidia se dostala o chlup nad 60 % a AMD někam k hranici 40 %. U AMD to však na dosažených výsledcích není vůbec znát.

DirectX 11 MT graf

Vyšší počet odeslaných Draw Calls se na vytížení grafické karty u Nvidie prakticky neprojevilo. Důvod je jednoduchý, ono navýšení není takové, jaké by mohlo frontend jakékoli grafické karty poslat do kolen.

DirectX 11 MT graf

Multi-threaded rendering (MTR) bylo něco, na co všichni čekali jako na spásu a DirectX 11 jim to přineslo. Bohužel velká očekávání se až tak nenaplnila a prakticky jen málokterá hra ho dnes využívá. Jak to tak vypadá, tato technologie příchodem DirectX 12 skončí definitivně v propadlišti dějin (a já jen doufám, že tam skončí celé DirectX 11).

Ačkoliv MTR přinesl oproti předchozímu stavu nezanedbatelné nárůsty efektivity DirectX (tedy u Nvidia ovladačů), je to prostě pro potřeby vývojářů stále žalostně málo. V každém případě Nvidia si z tohoto měření odnáší jedničku a AMD dnes již druhý černý puntík.
reklama