reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

7x základ s P965: Foxconn P9657AA-8EKRS2H

25.10.2006, Petr Mareš, recenze
7x základ s P965: Foxconn P9657AA-8EKRS2H
Pátým zástupcem v našem srovnávacím testu základních desek s chipsetem P965 je Foxconn P9657AA-8EKRS2H. Obsahuje 1 slot PCIe x16, 1 slot PCIe x4, 1 slot PCIe x1 a 3 sloty PCI. Chlazení je zde řešeno dvěma pasivy. Orientační cena je cca 4 000,- Kč s DPH.
Když příjde do testu základní deska od Foxconnu, jsem plný očekávání dalšího vzestupu kvality této značky. Poslední recenze ukázala, že se Foxconn opravdu snaží a základní desky zlepšuje i pro ladičské fandy a chronické přetaktovávače. Pojďme se podívat, jak se mu zadaří s chipsetem P965, který v sobě skrývá obrovský potenciál, hlavně co se frekvence FSB týče.



Pokud se podíváme do nabídky Foxconnu, nalezneme ještě jeden model, který je postaven na čipové sadě P965. P9657AA-8KS2H je levnější bratříček dnes recenzované desky. Levnější deska staví na skromnějším jižním můstku ICH8 (tzn. 4 SATA300 porty bez podpory RAID). Na desce už také nenaleznete přídavný řadič FireWire. Jinak jsou desky na první pohled identické.



Krabice + příslušenství



Prvně je třeba říci, že u základní desky Foxconn se jednalo o vzorek přímo od výrobce. Na první pohled bylo zřejmé, že už prošel mnoha rukama. Krabice byla částečně zlomená a příslušenství bylo skromnější než původně. Ale i tak balení obsahovalo jeden SATA kabel, redukci napájení na SATA, datový kabel k disketové mechanice a rychloinstalační příručku v podobě velkého plakátu. Balení bude určitě obsahovat 80žilový kabel k diskům a manuál, který zde chybí.


Rozložení komponent

Po včerejším "spartánském" layoutu základní desky Abit AB9 se opět vrátíme k obvyklejšímu rozložení. Na první pohled je vidět. že se moc překvapení nekoná. Začněme jako vždy rozložením slotů pro rozšiřující karty.


- klikněte pro zvětšení -

Pro karty má k dispozici šest slotů. Jeden pro grafickou kartu PCIe x16 a po jednom PCIe x1 a PCIe x4, který je mimochodem uzavřený a nedá se tedy použít pro další grafickou kartu a konečně také 3 PCI sloty. Jejich rozmístění v případě instalace velké grafické karty zabrání použití jednoho z PCI slotů, ale zároveň nebrání v přístupu k paměťovým slotů popř. SATA portům. V mírném ohrožení může být trojpin pro reset BIOSu. Pojistka grafické karty patří k horším. Jde ztuha a přístupná je zleva.



O napájení se starají 24pin ATX Main Power konektor, 2x4pin +12V ATX konektor a v případě energeticky náročnější grafické karty můžete zapojit i konektor Peripheral Power. Je vidět, že Foxconn nenechává nic náhodě a napájení je dost naddimenzované. Proti rozložení napájecích konektorů nemám zhola nic.



Naše pouť základní deskou pokračuje prostorem patice procesoru. Volného prostoru kolem patice je tak akorát. V pravé části mohou někomu překážet dva vysoké kondenzátory, ale pravděpodobnost kolize s chladičem je opravdu minimální.



Pro připojení mechanik na desce nalezneme jeden floppy konektor, jeden PATA konektor (oba jsou vhodně na kraji pod paměťovými sloty) a šest SATA300 konektorů. Pokud zatoužíme po diskovém poli, nabídne čipová sada na svých šesti konektorech RAID 0, 1 ,0+1, 5 a zapojení JBOD. Poslední mechaniku můžeme připojit přes konektor eSATA, jenž je vyvedený mezi zadními konektory základní desky. V levém dolním rohu nalezneme systémové konektory, tři porty pro připojení USB bracketů (1 port = 2 konektory) a jeden port pro připojení FireWire bracketu (1 port = 1 konektor).



Zadní strana základní desky opět kolem patice obsahuje kovové rozptylovače tepla. Výrobce zřejmě počítá i s energeticky náročnějšími procesory.


Vnitřní konektory nacházející se přímo na základní desce
  • 6 x SATA300 - 6x čipová sada
  • 1x PATA - přídavný řadič
  • 3x USB 2.0 - 3 porty (po dvou konektorech)
  • 1x FireWire
  • 1x audio, CD-in
  • 3x ventilátor - 2x 4-pin a 1x 3-pin
  • systémové konektory


Vnější konektory

2xPS/2, LPT, Serial, eSATA, FireWire, 4x USB, LAN, audio


Teploty chladičů čipové sady

O chlazení se starají dva pasivní chladiče. Protože severní můstek byl při měření částečně ofukován chladičem procesoru G-Power Lite, byla provedena dvě měření teplot. U druhého měření (teploty jsou v závorce) byl proud vzduchu od ventilátoru odkloněn.



SouthBridge 46,5°C / 52°C NorthBridge 35,5°C / 39,5°C (61,5°C / 67°C)


Regulace otáček ventilátorů pomocí BIOSu a programu Speedfan

Ani u této základní desky SpeedFan ve verzi 4.29 nedokázal nadetekovat více než teploty pevných disků, takže na řízení ventilátorů můžeme zapomenout. V BIOSu byla situace o trochu lepší, zde se nabízí možnost řízení ventilátoru nad procesorem.

Regulace otáček ventilátorů
CPUFAN1NBFAN1SYSFAN1
SpeedFan 4.29nenene
BIOSanonene

Použité čipy:
  • Audio - Realtek ALC883 - HD audio 7.1
  • IO - Fintek F71882FG - nabízí IEEE 1284 paralelní port, 2x UART, SPI. Umí řídit čtyři ventilátory, měřit devět různých napětí a čtyři teploty. Obecný článek k IO čipům zde.
  • LAN - Marvell 88E8056-NNC1 - gigabit, připojeno přes PCIe 1x. Obecný článek k integrovaným sítovým kartám zde.
  • FireWire - VIA VT6308P - 2 porty FireWire 1394a, rychlost 400Mbit
  • SATA & PATA - JMicron JMB 361 - 1x PATA, 1x SATA 300 včetně RAID 0, 1 ,0+1, JBOD s podporou NCQ, HotPlug, eSATA - připojeno přes PCIe 1x
  • Speciality - FOX ONE - podpora přetaktování a H/W monitoringu




Audio - Realtek ALC883


IO - Fintek F71882FG


LAN - Marvell 88E8056-NNC1


FireWire - VIA VT6308P


SATA & PATA - JMicron JMB 361


Speciality - FOX ONE

reklama