reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire 5740: Core i3 v akci

9.3.2010, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire 5740: Core i3 v akci
Začátek tohoto roku znamenal také odstartování nové platformy určené pro běžné notebooky, která využívá mobilní procesory Intel Core i3 a Core i5. My se podíváme na jednoho zástupce notebooků s procesory Core i3, kterým je Acer Aspire 5740-334G32MN.
Tématem dnešní notebookové recenze tedy je Acer Aspire 5740-334G32MN, jenž přichází v černém balení, na němž Acer nezapomněl zdůraznit, že se stal celosvětovým partnerem pro pořadatele letošní olympiády. Dozvíme se také, že displej tohoto počítače má poměr stran 16:9, což ale není nic, čím by se měl tento notebook chlubit. Jednak je tento poměr stran u dnešních notebooků naprosto běžný a potom při vertikálním rozlišení 768 pixelů ani není o co stát. Filmovému poměru stran se jednoduše řečeno počítače podřizují dle mého názoru až příliš, jako bychom na notebooku nedělali nic jiného, než koukali na filmy.



Podívejme se ještě zběžně na provedení notebooku, kde Acer příliš nevybočuje z normy platné pro dnešní notebooky. Jak uvidíte, dočkáme se barevného víka, v hojné míře lesklých plastů a také numerického bloku klávesnice.



Nyní se podívejme na specifikace shrnuté v jedné tabulce:

Model
Acer Aspire 5740-334G32MN
Procesor
Intel Core i3-330M
Frekvence apod.
2,13 GHz, 3 MB Smart Cache, 35 W
Čipová sada
Intel HM55
RAM
4 GB DDR3-1066 MHz
Pevný disk
320 GB - Hitachi HTS545032B9A300
Úhlopříčka displeje
15,6 palců, lesklý,
Rozlišení displeje
1366 x 768 - 16:9
Grafická karta
Intel GMA HD
Zvuková karta
Intel Display Audio
Realtek High Definition Audio
Mechanika
TSSTcorp TS-L633C (DVD-RW)
Reproduktory
Stereo
Zvukové vstupy/výstupy
Sluchátka/SPDIF, Mikrofon, Line In
Polohovací zařízení
touchpad + 2 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
4x USB 2.0
Výstup na externí monitor
D-Sub, HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
Multi-in-1 card reader (SD, MMC, MS, MS PRO, xD)
Bluetooth
ano
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Acer InviLink Nplify 802.11b/g/n Wi-Fi
Modem
LSI HDA Modem
LAN
Broadcom NetLink Gigabit Ethernet
Webkamera
Acer Crystal Eye (640 x 480)
Speciální výbava
-
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
Li-Ion 10,8 V / 4,14 Ah
Deklarovaná výdrž baterie
až 4 hodiny
Rozměry
383 x 250 x 26/37 mm
Hmotnost
2,8 kg
Operační systém
Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit

Výbava tohoto Aceru Aspire 5740 by nás neměla zklamat. Procesor Core i3-330M nabídne frekvenci 2,13 GHz, jež je běžná i u mobilních procesorů Core 2 Duo. Nedočkáme se ale zvyšování této frekvence kvůli absenci technologie Intel Turbo Boost, jíž disponují až vyšší Core i5 a Core i7. Integrované grafické jádro Intel GMA HD v procesoru bude pracovat na frekvenci 500 MHz.

Roli čipové sady hraje Intel PM55, na niž však kvůli integraci paměťového řadiče i grafického čipu do procesoru už moc úloh nezbylo, ovšem to pro nás rozhodně není na škodu. A pokud se podíváme na vybavenost operační pamětí, pak shledáme, že se nám dostaly 4 GB paměti DDR3-1066 MHz. Taková kapacita se dnes již konečně dá označit za standard i u běžných a spíše levných notebooků, ovšem pak by náš pohled měl automaticky sjet k položce operační systém. V té se v tomto případě naštěstí nachází 64bitový systém, takže v tomto ohledu je vše v pořádku a my nebudeme okradeni o část paměti RAM.

Pevný disk od Hitachi je 320GB, což by mělo v podstatě stačit, ale s 500GB modelem bychom také neměli problém. Zbylá výbava se dá označit za adekvátní s ohledem na zaměření notebooku (běžný osobní počítač), takže zde nejsou žádné vyloženě zastaralé komponenty, jako pomalejší verze rozhraní Wi-Fi a Ethernet, i když s nimi by většina uživatelů také dokázala vyžít. Kamera Acer Crystal Eye má sice udávané rozlišení pouze 640 x 480, ale stejně u ní bude záležet spíše na schopnost snímat plynulé video i při menším osvětlení scény.

Překvapením zase je instalovaný modem, jejž bychom čekali spíše u business modelu a ne u domácího počítače, kde bude spíše zbytečný. Standardem je také čtečka karet (zde zvládne pět typů), ale chybět by nám eventuelně mohl slot karet Express Card, port eSATA či Firewire. To ale záleží na individuálních požadavcích.


Příslušenství


Dodávané příslušenství k tomuto notebooku není ničím výjimečné. Kromě napájecího adaptéru tu jsou už jen tištěné materiály včetně česky psané stručné příručky. Pojďme tedy dále.




Napájení


Zmíněný adaptér pochází od společnosti Lite On a jde o běžný typ s výkonem 65 W (19 V a 3,42 A), takže od tohoto počítače nebudeme očekávat přílišnou žravost. Jeho baterie typu Li-Ion se do těla notebooku zasunuje zespodu a poskytuje s napětím 10,8 V kapacitu 4,14 Ah. Ta má dle údajů výrobce stačit na až 4 hodiny provozu, což je takový lepší průměr.




Operační systém a software


Jako operační systém se zde uplatní Microsoft Windows 7 Home Premium ve 64bitové verzi a co se týče ostatní softwarové výbavy, pak ta je uvedena dole v bodech. Více si ji rozvineme ve třetí kapitole.
  • Software Acer Arcade Deluxe featuring Acer CinemaVision and Acer ClearVision technologies1
  • Acer Backup Manager1
  • Acer Crystal Eye1
  • Acer eRecovery Management
  • Acer GridVista
  • Acer Launch Manager
  • Adobe Flash Player
  • Adobe Reader
  • EarthLink 1
  • eSobi
  • Google Toolbar
  • McAfee Internet Security Suite 2009 Trial16
  • Microsoft Works with Office Home and Student 2007 Trial
reklama