reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD FX-8320E: energeticky úsporný Piledriver

9.12.2014, Jan Vítek, recenze
AMD FX-8320E: energeticky úsporný Piledriver
Trojici nových procesorů FX můžeme vidět jako poslední záchvěv generace AMD FX "Piledriver". Jde o celkem tři modely, z nichž si dnes vyzkoušíme ten nejslabší, který byl ale měl být i energeticky nejúspornější - FX-8320E.

Přetaktování FX-8320E


Pokoušet se o přetaktování procesoru FX-8320E má smysl především kvůli tomu, že jde o procesor s nízkou základní frekvencí, který se velmi spoléhá na turbo. Na procesor FX tak má velmi velké rozmezí frekvence, a to od 3,2 do 4 GHz, tedy celých 800 MHz. My jsme tedy mířili daleko výše, přičemž o chlazení se postaral chladič Noctua NH-U12P, který představuje zástupce slušně výkonných vzduchových modelů a rozhodně by měl zvládnout i tento procesor.

Co se týče samotného přetaktování, pak to je v tomto případě jako proces snadné, neboť stačí zakázat Turbo a využít odemčeného násobiče, který dokáže bez ovlivnění ostatních komponent nastavit frekvenci po krocích 100 MHz. A pokud vám jde o každý megahertz, pak si můžete pohrát s nastavením základní frekvence, která činí 200 MHz. Ta pak společně s násobičem utváří výslednou frekvenci procesoru, ale také i pamětí, takže s ní je třeba pracovat opatrně.

Procesor pak bude v zátěži pracovat vždy na nejvyšší nastavené frekvenci, přičemž v našem případě bylo možné dosáhnout výsledných 4,2 GHz, ale při zvýšeném napětí procesoru o 0,15 V. Přitom při testování modelu FX-8350, abychom dosáhli taktu 4,6 GHz, bylo nutné je zvýšit jen o 0,075 V. Procesory FX-8320E tedy nepatří mezi kousky, které jsou schopny pracovat na nejvyšších frekvencích, ale přesto se můžeme těšit z toho, že se z rozmezí 3,2 - 4 GHz dostaneme na 4,2 GHz, na nichž procesor pracuje i při stoprocentní zátěži, a to by se mělo projevit.







Je také naprosto logické, že se nárůst výkonu projeví především při zatížení více jader procesoru, protože ve své výchozí konfiguraci FX-8320E pracuje až na 4 GHz, což se od přetaktování na 4,2 GHz tolik neliší, ale při zatížení více jader frekvence nepřetaktovaného procesoru klesá k 3,2 GHz a pak už je to velmi výrazný rozdíl.

V prvním testu jednoho jádra je tedy rozdíl malý, ale v ostatních daleko vyšší a jde o více než čtvrtinu vyšší. Ovšem co na to spotřeba?


Spotřeba přetaktované sestavy


Spotřeba u přetaktovaného procesoru, u nějž bylo zvýšeno provozní napětí, bývá často problém, neboť jde velmi výrazně nahoru, takže jak tomu bylo nyní?







Ta jde bohužel velmi výrazně nahoru a při maximálním zatížení je rozdíl mezi přetaktovaným a nepřetaktovaným procesorem o téměř 90 W vyšší, a to je rozdíl, který by už běžný vzduchový chladič nemusel vydýchat. Pak by bylo třeba se při přetaktování trošku krotit a hledat především nejvyšší frekvenci, na níž dokáže procesor pracovat nejlépe se základním nastavením napětí, či jen mírně zvýšeným.


Provoz se sníženým napětím


Základní deska nám umožní snížit napětí procesoru po velmi jemných krocích 0,005 V, i když se zvyšující se odchylkou jsou kroky čím dál větší, a to i 0,02 V. Nejdříve jsem zkusil nastavit minus 0,1 V, ovšem na takové nastavení počítač nenabootoval. Povedlo se to ale na napětí nižší o 0,08 V, což je ještě slušný výsledek, který by se na výsledné spotřebě rozhodně měl projevit, ovšem počítač nebyl na takové nastavení stabilní. Nejbližší další krok je minus 0,06 V, a při něm už počítač pracoval i v zátěži.







U procesoru AMD FX-8350 byl zaznamenán při rozdílu 0,05 V maximální rozdíl cca 15 W, takže není divu, že v tomto případě je to méně, a to maximálně 8 W. V klidovém provozu pak rozdíl není žádný, protože v takovém případě si procesor sám nastavuje v obou případech nižší provozní napětí.

reklama