reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Kabini: 25W APU a zbrusu nový socket

9.4.2014, Jan Vítek, recenze
AMD Kabini: 25W APU a zbrusu nový socket
Nedávno společnost AMD uvedla na trh zbrusu novou čipovou sadu, která dostala označení AM1 a je určena pro úsporná desktopová APU rodiny Kabini. My si dnes jedno takové vyzkoušíme v několika testech.
Na trh tedy dorazila zbrusu nová platforma založená na čipech AMD Kabini, socketu AM1 a příslušných základních deskách formátů Micro-ATX nebo Mini-ITX. Samotné procesory Kabini v podstatě nejsou nic nového, však ty byly uvedeny na trh již v předchozím roce. Nové je to, že je AMD použilo pro socket AM1, takže si je můžeme zakoupit samostatně stejně jako jiné desktopové procesory. Testovaný procesor Athlon 5350 je tedy v podstatě stejný jako A6-5200, jen má o trošku vyšší pracovní frekvenci procesorových jader a jiné pouzdro.

AMD si tedy všímá, že nízkovýkonná PC se dostala do hledáčku uživatelů a chce jim nabídnout možnost si takové PC sestavit i doma. V tom jsou nesporné výhody, ale číhají na nás i problémy. Samotná sestava pracovala v našem případě naprosto bez problémů. Počítač byl stabilní a aplikace se na něm chovaly dle očekávání. Co se týče výkonu, pak se bude hodit jako základ sekundárního domácího PC, které není určeno pro moderní 3D hry, ale pro využití internetu, přehrávání multimédií, atd. Dle představ AMD bychom také měli nejlépe využít i GPU pro posílení výkonu procesoru, ale to zdaleka nepůjde všude. Nicméně v případě Kabini s procesory Jaguar tu máme tu výhodu, že jde o samostatná jádra a ne dvoujádrové moduly Piledriver / Bulldozer. Díky tomu jejich výkon lépe škáluje, což se projevilo právě ve vícevláknových testech.




- klikněte pro zvětšení -


S chlazením procesorů pro AM1 nebudou problémy a s přehledem nám musí stačit dodávané BOX chladiče. Otázka napájení je už daleko složitější a je jen škoda, že se jí AMD nevěnovalo více. Jde především o to, že procesory zahrnující CPU, GPU i čipovou sadu s TDP 25 W máme napájet z klasických zdrojů, jejichž výkon dnes začíná na 300 - 350 W. Existují sice malé skříně se zabudovanými zdroji třeba o výkonu 120 W, ale těch je jako šafránu, takže uživatel nemá moc na výběr. Další možností jsou DC-DC moduly, jež je ale lepší si vzhledem k ceně objednat ze zahraničí. Budu se tedy opakovat, když řeknu, že by platformě AM1 slušely desky napájené notebookovými adaptéry a přímo tyto desky by obsahovaly regulátory napětí pro přímé napájení disků, SSD, atd. Dnes vím o jediném modelu, který se k tomu blíží, a tím je ASRock AM1H-ITX.

Nicméně i pak se těžko dostaneme na úrovně spotřeby počítačů Intel NUC, neboť moderní procesory této firmy umí být především v klidovém režimu velmi úsporné, takže pokud vám jde především o spotřebu, Intelu se asi nevyhnete. Platforma AM1 ale i tak má své nesporné kvality, mezi něž patří také nízká cena. Však nejvýkonnější APU Athlon 5350 přijde na cca 1400 Kč a velmi levné jsou základní desky, jejichž cena by se mohla dostat i na 600 Kč. Nejlevnější Sempron 2650 se pak dá pořídit už za 750 Kč, takže za 1400 Kč si můžete pořídit základ počítačové sestavy, kterou doplníte už jen pamětí, diskem/SSD a skříní se zdrojem.


Orientační ceny procesorů Kabini pro AM1 (s DPH):
  • AMD Athlon 5350 - 1 400 Kč
  • AMD Athlon 5150 - 1 150 Kč
  • AMD Sempron 3850 - 900 Kč
  • AMD Sempron 2650 - 750 Kč
 
Za zapůjčení testovací platformy AM1 děkujeme AMD.
Jak se vám zamlouvá nová platforma AMD AM1?
V anketě šlo hlasovat od 9.4.2014 do 31.3.2015. Počet hlasujících: 27
Výborná70 %
Průměrná7 %
Špatná22 %
reklama