reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Richland: klid před bouří?

5.6.2013, Jan Vítek, recenze
AMD Richland: klid před bouří?
Na letošním Computexu se dva rivalové pochlubí svými novinkami z oblasti procesorů. Intel si přichystal Haswell, neboli Core 4. generace a AMD bude zase předvádět své desktopové Richland, čili APU 3. generace. A my se nyní na jedno takové podíváme zblízka.
Abychom si trochu zopakovali, o co v případě jednotek APU jde, můžeme začít s první generací Llano, která přinesla do světa PC svěží vítr a ukázala, že pro nenáročného uživatele může dobře posloužit samotné APU, na němž se dají také hrát hry. Následně si AMD připravilo více než po roce druhou generaci nazvanou Trinity, která přišla v desktopové podobě na řadu řadu měsíců po uvolnění mobilních verzí, což platí i pro dnešní Richland, ovšem na ty jsme čekali jen osm měsíců.




AMD Richland


Ale není divu, že to netrvalo dlouho, však Richland jsou založeny na stejných procesorových jádrech jako Trinity, čili Piledriver, a ačkoliv se očekávalo, že jejich grafická jádra již nabídnou architekturu Graphics Core Next, stále půjde o staré VLIW4. Není tedy ani divu, že pro tyto procesory je určena stále stejná čipová sada jako pro Trinity, čili v našem případě AMD A85X stojící na vrcholu své řady.

Jak se ale tedy liší generace Trinity od nových Richland, když obě využívají stejná procesorová i grafická jádra (ačkoliv už označená jako Radeon HD 8000) a AMD je nechává vyrábět i stejným 32nm procesem? Popravdě řečeno, nijak zvlášť. Nejvýraznějším rozdílem je podpora pamětí DDR3-2133 oproti DDR3-1866, což přijde vhod především grafickému jádru, které využívá systémovou paměť. Vedle toho AMD vylepšilo technologii Turbo Core, která má na starosti dynamické přetaktování. Ta je vybaveno novými algoritmy a nyní může pracovat s více úrovněmi taktů a napětí. Nakonec AMD zmiňuje podporu Eyefinity pro připojení 3+1 monitoru a také rozhraní DisplayPort 1.2, ale to zahrnovaly už Trinity.

Očekávat můžeme mírné zvýšení výkonu procesoru i GPU. V případě procesoru to je díky vyšší základní i turbo frekvenci u nejlepších procesorů z obou generací. A10-5800K tak dosahuje frekvencí 3,8 a 4,2 GHz, zatímco u A10-6800K to je 4,1 a 4,4 GHz. Grafické jádro by si zase mělo polepšit díky tomu, že samo bude pracovat na vyšší frekvenci a také využije rychlejší paměti DDR3-2133 MHz. Nicméně stále nabídne maximálně 384 Stream procesorů, takže zde se nic nemění.

Jenomže Intel má v rukávu jeden velký trumf, který se jmenuje Iris Pro. Jde o nové grafické jádro slibující dvojnásobný výkon oproti té nejlepší verzi integrovaného GPU v procesorech Ivy Bridge a je otázkou, zda Intel nezačne ohrožovat AMD i v této oblasti, kde zatím bezpečně vedlo. Nicméně existují důvody pro to si myslet, že to nebude tak horké. Především je otázkou, kdy procesory s Iris Pro přijdou na trh a je možné, že to bude v době, kdy dorazí i nová APU AMD Kaveri s architekturou Graphic Core Next chystaná ještě na tento rok.

Co se týče desktopových čipů, Iris Pro má nabídnout zatím pouze chystaný Core i7-4770R, což nebude vzhledem k parametrům vůbec levný procesor (očekávat můžeme podobnou cenu jako u Core i7-4770K) a všechny ostatní mají pouze HD Graphics 4600, i když ty také nabídnou oproti Ivy Bridge vyšší výkon.


reklama