reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Richland: klid před bouří?

5.6.2013, Jan Vítek, recenze
AMD Richland: klid před bouří?
Na letošním Computexu se dva rivalové pochlubí svými novinkami z oblasti procesorů. Intel si přichystal Haswell, neboli Core 4. generace a AMD bude zase předvádět své desktopové Richland, čili APU 3. generace. A my se nyní na jedno takové podíváme zblízka.

Nastavení platformy


Co se týče nastavení platformy, pak procesory A10-5800K a A10-5700 pracovaly na základní desce Gigabyte s čipsetem A85X a pak tu byly 4 GB paměti DDR3 ve dvou modulech, a tedy ve dvoukanálovém zapojení. Ty pracovaly v obou případech na 2133 MHz při časování 9-11-9-27. Trinity sice oficiálně podporují jen 1866 MHz, ale to nový Richland A10-6700 taky a když už jsme nastavili vyšší frekvenci pamětí u něj, tak proč ne u Trinity. Frekvenci 2133 MHz u pamětí totiž z nějakého důvodu oficiálně podporuje jen nejvýkonnější Richland v podobě A10-6800K. Konkrétně jsme použili následující hardware:
  • Procesory AMD A10-6700 a A10-5800K
  • Základní deska AMD FM2: Gigabyte GA-F2A85XM-HD3
  • Paměti Kingston HyperX - 2x 2GB DDR3-2133 MHz

Pak bylo třeba vyřešit jeden problém. Oba procesory k sobě příliš nesedí, ale s tím se dalo snadno něco udělat. Především nám šlo o otestování grafického jádra u nového AMD A10-6700, které je stejné jako u nejvýkonnějšího Richlandu - A10-6800K, pouze s tím rozdílem, že paměti mají u prvního pracovat na 1866 MHz a u druhého 2133 MHz. V BIOSu však stačilo nastavit vhodný profil a naše HyperX se ihned přeply na 2133 MHz, díky čemuž si budou výkony grafických jader v obou APU odpovídat (pár set MHz u procesorových jader už to tolik neovlivní).

Poté bylo třeba něco udělat s nastavením procesoru a jedinou schůdnou cestou v tomto případě bylo porovnat procesorový výkon mezi APU A10-6700 a A10-5700, který jsme si mohli díky odemčeným násobičům vytvořit z modelu A10-5800K. V čistě procesorových testech se tak de facto objeví tři APU.


Syntetické testy


V první části se zaměříme na syntetické testy, tedy takové, které mají na svědomí benchmarkovací nástroje, jež příliš nevypovídají o reálném využití možností procesorů, ale spíše umožňují jejich srovnání mezi sebou. Půjde jednak o aplikaci Sciencemark a její test propustnosti paměťového subsystému. Pak nastoupí společnost Futuremark a její produkty 3DMark 11 a PCMark Vantage. Pole zakončí opět Sciencemark a jeho testy Molecular Dynamics a AES. Nyní se zaměříme spíše ještě na výkon samotných procesorů a grafická stránka přijde na řadu později.





Paměťová propustnost je ve všech případech logicky velmi podobná, respektive v podstatě stejná, čemuž se nelze divit, když jde o stále stejnou platformu.





Rychlé srovnání procesorů pomocí 3DMarku 11 ukáže, že A10-6700 má navrch, a to především díky rychlejšímu GPU, které se asi nejvíce podepsalo na dosažených bodech.









Celkové skóre PCMarku Vantage nadržuje také novému Richlandu, ale jen o trošku, neboť takt jeho procesorových jader je přeci jen velmi podobný jako u staršího top modelu generace Trinity, takže výhoda v rychlejší grafice se tím v celkovém srovnání výkonu trošku vytratí. Předchozím výsledkům odpovídají o další dva testy v rámci tohoto benchmarku.







Na konec jsme si nechali výsledky dvou tradičních testů ScienceMarku, kde lepší procesor má na rozdíl od jiných testů kratší sloupec, protože jde o čas. Ve všech případech je lepší Richland, a v posledním testu dokonce výrazně, což napovídá, že by mohl lépe pracovat s turbo režimem než Trinity. Uvidíme, jak se toto všechno projeví v praktických testech.


reklama