reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Richland: klid před bouří?

5.6.2013, Jan Vítek, recenze
AMD Richland: klid před bouří?
Na letošním Computexu se dva rivalové pochlubí svými novinkami z oblasti procesorů. Intel si přichystal Haswell, neboli Core 4. generace a AMD bude zase předvádět své desktopové Richland, čili APU 3. generace. A my se nyní na jedno takové podíváme zblízka.
Před závěrečným hodnocením se nejdříve v krátkosti podíváme také na cenu jednotek APU od AMD. Nasazeny byly naprosto stejné ceny u dvou nejrychlejších čipů generací Trinity a Richland, takže si můžete vybrat - buď budete mít za stejnou cenu o něco výkonnější APU, nebo o něco slabší, ale s nižší spotřebou. Ta ovšem bude v klidovém režimu srovnatelná, takže osobně bych se vůbec nerozpakoval a sáhl po tom výkonnějším.

Orientační ceny APU AMD:

Nová generace APU Richland nám nepřinesla v podstatě nic nového. Máme tu stejná jádra Piledriver v počtu maximálně čtyř (čili dva moduly), stejnou vyrovnávací paměť, architektura VLIW4 u grafických jader se také nezměnila, stejně jako maximální počet shaderových jednotek a nedočkali jsme se ani nového výrobního procesu, jenž by umožnil dosáhnout nižší spotřeby, takže TDP zůstaly také na hodnotách 100 a 65 W.





Nejlepší Richland však nyní oficiálně podporuje paměti DDR3-2133 MHz a má rychlejší grafické jádro a takty procesoru, ovšem to není nic, čeho bychom snadno a rychle nedosáhli přetaktováním starých Trinity, zvlášť verzí K s otevřeným násobičem. Takže ano, nová APU jsou o trochu rychlejší než starší verze, ale to je vše. Otázkou je, co s cenami Trinity provede nástup jednotek Richland a pokud nic, není moc důvodů je kupovat. Spokojení majitelé systému s APU Trinity nemají v podstatě žádný důvod k upgradu, ale ti, kteří se na koupi svého APU teprve chystají, se mohou rozmyslet.

My spíše ale obracíme zrak do budoucnosti v očekávání, že nová APU s označením Kaveri chystaná ještě na tento rok konečně přinesou nová procesorová jádra Steamroller, architekturu GCN do integrovaných Radeonů a snad i podporu GDDR5.


Za zapůjčení A10-6700 děkujeme AMD.

Za zapůjčení A10-5800K děkujeme e-shopu Mironet.cz.



Za zapůjčení desky GA-F2A85XM-HD3 děkujeme Gigabyte.


reklama