reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 5: šest i čtyři jádra v akci

11.4.2017, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 5: šest i čtyři jádra v akci
Od společnosti AMD jsme získali dva procesory Ryzen střední třídy, čili řady 5. Jedná se konkrétně o modely 1600X a 1500X se šesti a čtyřmi jádry plus v obou případech 16 MB L3 cache. Podívat se můžeme také na desku Gigabyte s čipsetem B350.
Nástup nové platformy AMD Ryzen a čipsetů X370 a B350 se neobešel bez problémů, které jsou spojeny jak s neodladěností BIOSů desek, tak se softwarem. Obojí se ale dá řešit a také se řeší. My jsme se už podívali na to, co Robert Hallock z AMD doporučuje udělat, aby náš Ryzen pracoval co nejlépe, přičemž AMD samotné přineslo v doprovodném dokumentu k testovací sestavě souhrnné informace. Ty se v podstatě neliší od toho, co doporučuje Hallock, ale zasaďme si to také do kontextu.



V prvé řadě je třeba myslet na to, abychom s procesory Ryzen využili co nejrychlejší paměti DDR4, a to nejlépe na 3200 MHz, popřípadě na 2933 MHz a alespoň na 2666 MHz. I toto téma už jsme pokryli v aktualitě a jde nejen o zvýšenou paměťovou propustnost, ale také o rozhraní Infinity Fabric, které slouží z našeho pohledu především k propojení čtyřjádrových CCX mezi sebou i s dalšími uncore částmi, jako jsou paměťové či PCIe kontrolery. Rychlost tohoto rozhraní přímo závisí na fyzickém taktu operační paměti, takže pokud použijeme základní DDR4-2133, pracuje jen na 1066 MHz, ale s DDR4-3200 pak už na 1600 MHz, což s sebou přirozeně přináší i daleko vyšší propustnost.



- paměti nastavené na 2933 MHz -

Cílem tak je dosáhnout co nejvyššího taktu RAM, což v době testování nejlépe zvládaly desky s čipsetem B350, které se rozesílaly společně s procesory Ryzen 5. AMD totiž předpokládá, že zákazníci si k těmto procesorům budou kupovat právě desky s B350, a tak by v testech vidělo nejraději je. Ovšem my jsme testovali procesory Ryzen 7 na desce s X370, což je zase pádný důvod k tomu, abychom i pro Ryzen 5 využili ten samý základ. S tím ostatně nebyl problém za předpokladu, že byly provedeny potřebné úpravy.

Základní desky s B350 totiž dostaly právě kvůli chystaným testům přednost ohledně vývoje nových verzí BIOSů, jež mají zajistit lepší kompatibilitu s rychlými paměťmi. Naše Gigabyte AX370-GAMING 5 ale neměla potíže provozovat poskytnuté moduly GeIL i na jejich nejvyšší takt 3200 MHz, takže nebyl důvod ji nepoužít. Nicméně desky B350 už byly vybaveny BIOSem založeným na AGESA 1.0.0.4, a tak pro ně už také neplatilo deaktivování Windows High-Precision Event Timer (HPET - časovač událostí s vysokým rozlišením). Toho můžeme dosáhnout zadáním příkazu "bcdedit /deletevalue useplatformclock" poté, co si pomocí příkazové řádky otevřeme složku System32 ve Windows. AMD tuto deaktivaci doporučuje, aby vymizelo sekání v náročných aplikacích, které se může projevovat i v zadrhávání zvuku. Nicméně to právě už pro desky s B350 a novým BIOSem neplatí a desky s X370 už také mají mít připraveny nové verze BIOSu, které to řeší i bez intervence uživatele.



Dalším krokem je využití pokud možno čisté instalace systému a pokud jde o Windows 10, chce to alespoň sestavení 1607 (Anniversary Update) nebo novější. A nakonec tu máme pro zajištění optimálního výkonu nutnost nastavit schéma napájení (Možnosti napájení) ne na výchozí rovnováhu, ale na vysoký výkon.

Deaktivace SMT do doporučeného nastavení systému nepatří, i když některé hry právě s procesorem Ryzen se zapnutým SMT nepracují moc dobře. Je to například F1 z roku 2016, na níž testoval právě Robert Hallock, dle nějž tato hra viděla Ryzen 7 jako procesor se 16 fyzickými jádry. S tímto tak lze dále experimentovat, stejně jako s přetaktováním procesorů, na které se také podíváme.
reklama