reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 5: šest i čtyři jádra v akci

11.4.2017, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 5: šest i čtyři jádra v akci
Od společnosti AMD jsme získali dva procesory Ryzen střední třídy, čili řady 5. Jedná se konkrétně o modely 1600X a 1500X se šesti a čtyřmi jádry plus v obou případech 16 MB L3 cache. Podívat se můžeme také na desku Gigabyte s čipsetem B350.
Nejdříve přijde na řadu AIDA64, která ukazuje na procesoru Ryzen 5 1500X propustnost pamětí nastavených na 2133 MHz a pak na 3200 MHz. Rozdíl je skutečně obrovský a dle testů se podstatně snížila také latence. Právě procesory Ryzen tak mají být schopny rychlejší paměti využít i tak, že se jejich fyzická frekvence přímo váže s taktem jejich sběrnice Infinity Fabric, která zajišťuje komunikaci i mezi čtyřjádrovými CCX. Nicméně zda to má nějaký praktický dopad, na to se podíváme, ale až později.

Pro lepší srovnatelnost výsledků byly ale Ryzen 5 testovány stejně jako Ryzen 7 s paměťmi na 2933 MHz.





Nyní už se se podíváme na obvyklé testy společnosti Futuremark, v jejichž případě hraje velkou roli i grafická karta, a proto zde nelze použít výsledky starších testů, kde GeForce GTX 1080 ještě nebyla k dispozici.







Z výsledků je jasně vidět, který test preferuje takt a který především sílu multithreadingu. V případě Cloud Gate je tu jasné škálování výkonu jader, kvůli čemuž se čtyřjádrový Ryzen 5 1500X dostává hluboko pod Core i7-7700K. I v testu Fire Strike je toto AMD slabší, ale v Ice Storm naopak výkonnější stejně jako všechny ostatní. Co se týče šestijádrového Ryzen 5 1600X, ten se se svým výkonem velice blíží i osmijádrovému Ryzen 7 1800X, který dokonce ve dvou testech překonává. Na to si ostatně bohužel musíme zvyknout, protože procesory Ryzen 7 byly testovány na desce s ještě ne tak dobře odladěným BIOSem a nebyly také známy všechny skutečnosti, díky nimž bychom mohli zajistit ideální podmínky. Musíme ale prostě pracovat s tím, co jsme naměřili, protože procesory Ryzen 7 byly k dispozici jen na několik dní.



I PCMark 8.1 evidentně lépe využívá procesory s vyšším taktem, takže šestijádrový Ryzen 5 1600X dopadl lépe než osmijádrový Ryzen 7 1700X. I z výsledku Core i7-7700k je ostatně vidět, že vyšší takt je v tomto testu lepší.



Pak tu máme test SuperPi, který ukazuje, jaký jednovláknový výkon procesory mají, takže je jasné, že jde o test šitý na míru procesoru Core i7-7700K, který dosáhl nejkratšího času. I zde je vidět, že Ryzen 5 1600X, ačkoliv by měl mít díky stejným taktům i stejný výsledek, je na tom o poznání lépe než dříve testovaný Ryzen 7 1800X.



Vícejádrový výkon pak zase reflektuje test Luxmark 2.0, dle nějž jsou vícejádrové Ryzeny rozhodně lepší než čtyřjádrový Core i7-7700K, tedy až na stejně disponovaný Ryzen 5 1500X, který má kvůli nižší frekvenci i slabší skóre. To jsme mohli očekávat, a také že je to v případě tohoto procesoru za 189 dolarů naprosto v pořádku, když srovnávaný Intel přijde na 339 dolarů.
reklama