reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 5: šest i čtyři jádra v akci

11.4.2017, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 5: šest i čtyři jádra v akci
Od společnosti AMD jsme získali dva procesory Ryzen střední třídy, čili řady 5. Jedná se konkrétně o modely 1600X a 1500X se šesti a čtyřmi jádry plus v obou případech 16 MB L3 cache. Podívat se můžeme také na desku Gigabyte s čipsetem B350.

Spotřeba sestav


Nyní se budeme nejdříve věnovat tomu, co řekl na spotřebu náš měřák Voltcraft Energy Check 3000 ukazující energetické nároky celých sestav i se ztrátami zdroje a ostatními komponentami (zde tedy s SSD i s grafickou kartou), ovšem pochopitelně bez monitoru. Nejdříve si ukážeme důležité výsledky spotřeby sestav v klidovém režimu, kdy počítač nedělal absolutně nic a my jsme dávali pozor, aby jej žádný proces ani na moment nevytížil. Pak se ukáže spotřeba v několika případech, kdy byl počítač zatížený. Je třeba poukázat na to, že oproti dřívějším testům procesorů, kde byly prezentovány výsledky spotřeby napříč generacemi, zde testujeme se sestavami, které se lišily skutečně pouze použitým procesorem a pochopitelně i základní deskou. Můžeme je tak mezi sebou opravdu přímo srovnávat, přičemž nové Ryzen 5 byly v tomto případě měřeny na stejné desce jako Ryzen 7, čili na Gigabyte AX370-Gaming 5.







Z prvních dvou grafů je patrné, že spotřeba CPU Ryzen při nulovém zatížení, nebo zatížení jedním vláknem, je zcela stejná, nebo velice podobná. Rozdíly se pak přirozeně projeví až při zátěži, kde se ukáže snížené TDP procesoru Ryzen 5 1500X, které je oproti všem ostatním modelům AMD jen 65 W a ne 95 W. V porovnání s Ryzen 5 1600X je tu dokonce přesně 30W rozdíl.





Spotřeba při renderingu je jako obvykle o něco nižší než ta maximální v Prime95, ovšem rozdíly jsou víceméně stejné. A co se týče spotřeby ve hře, pak ta odpovídá i podobným výkonům, které Ryzen ve Witcher 3 předvádí.

reklama