reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antec Fusion 430 pro elegantní HTPC

10.1.2008, Jan Vítek, recenze
Antec Fusion 430 pro elegantní HTPC
Máme tu produkt, který se hodí výhradně pro sestavení HTPC, tedy domácího multimediálního PC, jehož místo bude v obývacím pokoji vedle další A/V elektroniky. Předurčuje jej k tomu nejen vzhled a velikost, ale i funkce, které nabízí.
Kapitoly článku:
Antec svůj Fusion 430 označuje na stránkách firmy jako nejnovější přírůstek do rodiny mediálních komponent VERIS. Jedná se o skříň, jež bychom ještě před několika roky označili jako Desktop, ale nyní je příhodnější název Media Center Case, tedy skříň pro mediální centrum. Tento model se vyznačuje černou konstrukcí z 0,8mm SECC plechu a předního hliníkového panelu, moderního ATX12V v2.0 430W zdroje s označením 80plus (účinnost vyšší než 80 %) a kompatibilitou s formátem základních desek Micro ATX (24,4 x 24,4 cm).



Model
Antec Fusion 430
Rozměry
135 x 445 x 440 mm
Hmotnost
8,7 kg
Typ
Media Center Case
Materiál
0,8mm SECC, hliník
Kompatibilita
Micro ATX
Šachty
1x 5,25"
2x interní 3,5"
Chlazení
2x 120mm (1200 - 2000 RPM)
I/O porty
1x IEEE1394 FireWire
2x USB 2.0
Zdroj
430W ATX12V v 2.0

Skříň přichází zabalená klasicky v menší krabici s černo-fialovým designem, kde je chráněna nepříliš tlustými polystyrénovými bloky a igelitem. Přesto ale došla v pořádku a bez jediného škrábance, takže jsem se mohl ihned pustit do jejího zkoumání, samozřejmě až poté, co byla nafocena.


- klikněte pro zvětšení -

Přední panel skříně je tedy tvořen především odsazeným hliníkovým plechem, jenž je vodorovně vybroušen, což mu dodává elegantní vzhled a rovněž brání přílišnému zvýraznění otisků prstů. Na pěkném vzhledu se rovněž podílí i přední kulaté nožky, rovněž s hliníkovou úpravou. Na levé straně jsou zdánlivě dvě 5,25" pozice, ovšem nahoře je to černý průsvitný plexi štítek zakrývající VFD displej. Ten však sám o sobě není tak velký, aby potřeboval celou 5,25" pozici a jde tedy pouze o to, aby velikostně ladil se spodní "stealth" pozicí pro optickou mechaniku. Její přední čelo nám totiž nebude skříň hyzdit, a i po instalaci počítače tedy zůstane přední panel Antecu nezměněn. Konečně, místa je vepředu opravdu více než dost.



I/O porty a veškeré ovládací prvky se tedy nacházejí na pravé straně. Jednak je to velké kolečko s krokovým otáčením, jehož hlavní funkcí je nastavení hlasitosti, což se ihned ukáže na displeji. Pak je to (bráno zprava) osamělý IEEE1394 FireWire port (u HTPC zvláště důležitý, např. pro připojení kamery), dva pěkně oddělené USB 2.0 porty, 3,5mm konektor pro mikrofon, stejný pro sluchátka, LED indikující práci disku, malý Reset a nakonec o něco větší tlačítko Power. To má kolem sebe průsvitný kroužek, skrz nějž se line světlo od bílé LED. Přední panel tedy považuji za zdařile a velmi elegantně zpracovaný a díky němu se nebudete muset tuto skříň položit ani mezi hi-fi zařízení.



Nyní se můžeme podívat na pravou a levou stranu Fusion 430. Zvláště potěšitelný je pohled na pravou, kde se ukáží dvě pozice pro 120mm ventilátory, což naznačuje mocné chlazení. U skříní tohoto typu jde o výjimku, kterou však velmi rád vidím. Rošty ventilátorů sice mohly být zpracovány o něco lépe, ale také nejde o žádnou tragédii. Ve spojení s dodávaným 430W zdrojem tak tato skříň má potenciál hostit i výkonnou herní sestavu, což se s účelem HTPC nevylučuje.



Na levé straně máme tři obdélníkové průduchy a ty budou evidentně sloužit k tomu, aby zdroj měl dobrý přístup ke studenému vzduchu, pokud možno tou nejkratší cestou. Kromě těchto průduchů a horního, téměř zanedbatelného místa s perforací, zatím není vidět příliš míst, kudy by vzduch mohl proudit dovnitř. Ty však objevíme po dalším zkoumání. Zespodu skříně si můžeme prohlédnout další. Vzhledem k pozici 5,25" šachty pro mechaniky je zřejmé, že zde půjde především o chlazení pevných disků, ale částěčně také prostě a jednoduše o místo, kudy bude vzduch proudit dovnitř skříně. Povšimněte si také rozdílu mezi předními a zadními nožkami, kde ty zadní bílé už nemají potřebu oslňovat hliníkovou úpravou, a tak se výrobce rozhodl, že trošku ušetří.



A nyní se konečně přesuneme k zadnímu panelu, kde nás uvítá klasicky modře zbarvený SECC plech a jinak běžné prvky. Z tohoto pohledu je také jasně vidět uložení základní desky a také další průduchy pro vzduch. I těmito bude proudit pouze dovnitř - jednak otvory nad I/O štítkem základní desky a, pokud je nezaplácneme kartami, také skrz děrované záslepky rozšiřujících slotů.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec je tu již pouze napájecí zdroj s chlazením pomocí 80mm ventilátoru, což je v dnešní době již spíše neobvyklé. Tento způsob by však mohl bohatě postačovat vzhledem k tomu, že zdroj má evidentně k dispozici vlastní chladicí okruh a nebude zatěžován teplem ostatních komponent. A nakonec tu máme pouhý jeden přítlačný šroubek přidržující horní panel na místě, takže otevření skříně bude jistě dílem okamžiku.

reklama