reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AplusCase CS BlockBuster II BM pro váš obývák

9.5.2007, Jan Vítek, recenze
AplusCase CS BlockBuster II BM pro váš obývák
Již dlouho jsme si nepředstavili skříň jen pro MicroATX základní desky. Dnes to napravujeme recenzí AplusCase CS BlockBuster II BM. Jde o nástupce prvních skříní BlockBuster, jež se dočkaly mnoha mutací i od jiných výrobců. Nová verze nabízí mnoho zajímavého.
Kapitoly článku:
  1. AplusCase CS BlockBuster II BM pro váš obývák
  2. Pohled dovnitř skříně
  3. Instalace a teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení
Původní skříň BlockBuster byla u nás recenzována ve verzi X-QPack od výrobce Aspire, avšak je jasné, že od modelů od AplusCase se tyto skříně alespoň vzhledově téměř v ničem neliší. Dnes si však představíme nástupce BlockBuster II BM přímo od AplusCase, tak se snad budeme mít čím kochat.



Nejdříve podotknu, že tato novinka je opravdu horká a osobně jsem měl problémy nalézt alespoň základní specifikace, protože i její výrobce na svých stránkách se o ní nezmiňuje. Skříň nám proto přišla v nepříliš reprezentativním balení v podobě klasické světle hnědé lepenkové krabice. V ní však byla zabalena standardním způsobem v igelitovém vaku a chráněna polystyrenovými bloky.


- klikněte pro zvětšení -

Model
CS BlockBuster II BM
Rozměry
247 x 295 x 385 (V x Š x H)
Hmotnost
5,42 kg
Materiál
0,8mm SECC
2mm hliník
Pozice
2x 5,25"
1x 3,5" externí
2x 3,5" interní
Kompatibilita
Micro-ATX
Chlazení
3x zadní 80mm (1 obsazený)
1x přední 120mm
1x přední 60mm
Přední I/O
1x IEEE1394 FireWire
2x USB 2.0
mikrofon, sluchátka
Rozšiřující sloty
4x


Z této nepříliš objemné krabice vytáhneme skříň o rozměrech 247 x 295 x 385 (V x Š x H) a hmotnosti 5,42 kg, která se skládá převážně z 0,8mm SECC plechu a její přední panel z 2mm hliníku. Skříň na první pohled zaujme svým černým vzhledem, jemuž dodává šmrnc i velmi lesklý povrch. Takto lesklý povrch však na druhou stranu velmi jasně ukazuje všechny otisky prstů a další mastné fleky, což je také daň, kterou za atraktivní vzhled zaplatíte (společně s každým viditelným smítkem prachu). Oproti tomu má přední hliníkový panel podélné rýhování a otisky prstů na něm nejsou téměř vůbec vidět, což je důležitější než v případě ostatních stěn, na které sahat téměř nebudete.


- klikněte pro zvětšení -

Podíváme se teď na samotnou skříň. Při pohledu zepředu uvidíme, že je opticky rozdělena na dvě nestejné části, avšak po bližším seznámení se ukáže, že ne pouze opticky. V dolní části s vodorovným vroubkováním se skrývají za stlačitelnými dvířky dva prvky. Jednak to jsou v levé části přední I/O porty ve složení IEEE1394 FireWire, 2x USB 2.0 a mikrofonní a sluchátkový konektor.


- klikněte pro zvětšení -

A potom to jsou na straně pravé také stlačitelná dvířka, avšak za nimi se žádné porty neskrývají, pouze záslepka 3,5“ externí pozice. Ta je tak při běžném pohledu na skříň k nerozeznání od horních 5,25“ pozic. Zpočátku možná bude činit problémy jejich otevírání, protože plastové zámky výklopných dvířek je umístěn až na kraji a dvířka je nutno také na příslušném místě stlačit, jinak se neotevřou.



Horní část je pak viditelně bohatší. Dominantu na pravé straně tvoří dvě skryté (tzv. stealth) pozice pro 5,25“ mechaniky, vedle nichž vidíme dvě kulatá tlačítka pro otevření dvířek. Nalevo jsou již vedle loga firmy klasické prvky v podobě velkého stříbrného tlačítka Power, vedle něj Reset a oranžová LED indikující práci pevných disků. Stav počítače indikuje osvětlení kolem tlačítka Power, které se však nenapájí přes piny základní desky, ale přes zvlášť vyvedený Peripheral Power konektor.




Pokud se pohledem zaměříme na boční části skříně, seznáme, že zde v podstatě není nic zajímavého. Nejsou zde ani průduchy, ani prvky pro uchycení, natož pak okno pro pohled do útrob, ale ne, že by to bylo nějak špatné. Vidíme zde v podstatě jen vodorovnou rýhu, jež se nachází ve stejné výšce jako mezera oddělující dva přední panely. Neskonale zajímavější je již zadní část, z jejíhož vzhledu si uděláme obrázek vnitřního rozvržení.


- klikněte pro zvětšení -

Předem poukážu na fakt, že celý kryt skříně je ve tvaru obráceného U a drží za celkem pět šroubků s hrubým závitem. AplusCase zde tedy použil klasického způsobu, jaký známe již od starých AT skříní.

Základní deska je tedy evidentně uložena ve dně skříně. Máme zde k dispozici čtyři záslepky pro karty a vedle nich dvě pozice pro 80mm ventilátory a ty příliš dobře zpracovány nejsou. Kvůli profilování zadního panelu musel výrobce vymyslet uchycení přes plastovou redukci a je vidět, že části ventilátorů jsou kvůli tomu zakryty zcela a zbytek zrovna snadno průchozí také není.



Oproti tomu je horní pozice pro rovněž 80mm ventilátor zpracována ukázkově. Kov je zde zcela odstraněn a lopatky ochraňuje pouze mřížka z kulatého drátu. K tomuto zpracování nemám výhrady. Vedle tohoto ventilátoru zbývá místo už jen na pozici zdroje. Ten je viditelně umístěn přímo tak, aby mohl snadno odvětrávat vzduch od grafické karty, čímž dokáže jejímu chlazení velmi ulevit. Tento způsob byl mimochodem u předchozí verze použitý také.

Z okolních fotografií jste si ještě mohli všimnout tlustých podstavných sloupků s kovovým obložením. Ty s tělem skříně dobře ladí a ta tak jistě dobře zapadne mezi ostatní elektroniku.
reklama