reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple iPad 2: stále králem tabletů?

31.10.2011, Jakub Doležal, recenze
Apple iPad 2: stále králem tabletů?
Není to zas tak dávno, kdy Apple představil ten „přerostlý“ iPhone, kterému se konkurence potutelně smála. Jenže dnes je situace zcela obrácená, iPad nekompromisně ovládá trh a pomalu se stává synonymem slova tablet.
Kapitoly článku:
Milovaný i nenáviděný zároveň, přesně takový je Apple iPad, který se nyní prodává v již své druhé generaci. Využili jsme celkem čerstvého uvedení aktualizace systému iOS 5, spuštění iCloud a pozvali do redakce iPad 2 na test. Dokáže i dnes obstát v nabité konkurenci, nebo ho převálcují tablety s Androidem? Z nedávné historie se ke společnosti Apple často pojil fakt, že její produkty rozhodně nenabízely to nejlepší na trhu. Nicméně v době uvedení modelu iPad 2 a vlastně i dnes tato definice neplatí. Zatím poslední „post-pc“ produkt je totiž z většiny špička inženýrského umu a konkurence v tomto směru jen velmi špatné dohání vzniklý náskok.



Srdcem celého přístroje je čip A5, který si Apple prakticky celý vyvinul ve svých laboratořích. Nečekejte návrh architektury z rýsovacího prkna, ale jak je Apple vlastní, jen chytře zkombinoval dostupné komponenty v jeden celek. O výpočetní výkon se stará 2jádro Cortex A9 a grafiku akceleruje taktéž 2jádrový čip PowerVR SGX543MP2. Mimochodem stejný SoC (systém-on-chip) pohání i nejnovější iPhone 4S.

Pro palce uživatele je připravena dotyková plocha s úhlopříčkou 9.7“ a rozlišením 1024 x 768 pixelů. O výborné zobrazení barev se jako vždy stará IPS panel a kdo viděl iPad 2 naživo, jistě mi dá zapravdu. Bohužel to samé LCD se již objevilo v první generaci iPadu a nebudu jediný, kdo očekával od nového modelu něco více, např. Retinu známou z iPhone 4.

Ačkoliv jsou tablety určeny především pro konzumaci internetového obsahu, je dobré do nich vměstnat i nějakou tu paměť, na cestách se totiž často ocitnete mimo konektivitu a pak by vám byl iPad prakticky v ničemu. V tomto bodě však přichází prakticky největší problém, iPad2 totiž kromě interní paměti (16, 32 a 64 GB) nenabízí žádný prostor k rozšíření. Tedy žádná čtečka karet či USB port, je to však opravdu nevýhoda?

Jak jsem již zmínil výše, je pro moderní tablety stěžejní především přístup k internetu a zde nabízí Apple dvě varianty. Na trhu totiž naleznete modely čistě s Wi-Fi adaptérem a pro náročnější uživatele jsou k dispozici modely s 3G modemem. S jeho přítomností přichází ještě GPS čip, avšak pro navigaci v autě je iPad 2 možná až příliš velký. Pro bezdrátový headset je možné využít postarší Bluetooth 2.1 doplněné o EDR.

Naprostým standardem moderních mobilních zařízení bývají integrované fotoaparáty a v současné době jsou využívány čipy s rozlišením 5 až 8 MPx. Apple si v tomto směru dělá tak trochu ostudu, neboť v případě iPad 2 využil jen 0,7 MPx pro zadní kameru a pouhopouhých 0,3 MPx pro videohovory. Více megapixelů rozhodně neznamená lepší obraz, ale toto je opravdu velmi málo.

Specifikace Apple iPad 2 64 GB 3G
Kategorie
Smartphone/tablet
Výrobce
Apple
OS
iOS 5
Rozměry
185,7x 241,2 x 8,8 mm
Hmotnost
613 g
Ovládání
Dotykový displej
Procesor
Apple A5 (2x Cortex A9/2x PowerVR SGX543MP2)
Paměť ROM
64 GB
Paměť RAM
512 MB
Displej
Kapacitní IPS (LED podsvícení)
Rozlišení
1024 x 768
Barevnost
16 800 000
Úhlopříčka
246,38 mm (9.7")
Sloty
micro-SIM
Rozhraní
UMTS/HSDPA/HSUPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz), Audio Out, Dock port, Bluetooth 2.1 + EDR, GPS, Přední kamera 720p (30s), Zadní kamera VGA (30s), 802.11 a/b/g/n
Baterie
Li-pol 6930 mAh (25 Wh)
Mikrofon
mono
Repro
mono

Nyní se dostáváme k příslušenství, které stejně jako iPad dorazilo v klasickém „Apple“ balení. I přes relativně jednoduchý design máte pocit, že v rukou držíte opravdu něco cenného.




Žádné bombastické nápisy: "Nejlepší, Nejrychlejší", přesto balení iPadu zaujme

Uvnitř samotného balení naleznete několik velmi stručných kartiček s tím, jak zapnout iPad či vložit SIM kartu. Žádné 100stránkové manuály, které stejně nikdo nečte. Navíc v zahraničí se v případě problémů zkrátka vydáte do obchodu Apple a zeptáte se. Nevím, jaká je situace u nás, ale příkladem budiž můj hovor s podporou jednoho z operátorů ohledně 3G tarifu pro iPad. Slečna na druhé straně totiž neustále říkala iPadu iPod.





Součástí balení je i nabíječka a tu si bohužel budete muset při delších výpravách brát s sebou. Nemám tím na mysli špatnou výdrž iPadu, ale spíše fakt, že jej nelze nabíjet z valné většiny počítačů. Důvodem je nedostatečná dimenze proudů uvnitř USB portů. Pokud však máte novější PC a zejména pak Mac, mohli byste uspět.




Spolu s tabletem dorazilo i pouzdro, které na rozdíl od minulé generace iPadu nenechal Apple jen na výrobcích, ale vytvořil své vlastní. Tedy nevím, jestli jej zrovna navrhli v Apple, ale výrobek nese jejich logo, takže ho budu hodnotit směrem ke Cupertinu (centrála Apple).





Smart Cover je jedním slovem dokonalý a je s podivem, že s podobným produktem přišel až Apple. Žádné otravné „2kilové“ pouzdro, které zvětší iPad o několik dalších milimetrů do všech stran, ale naprosto tenoučký kryt toho nejdůležitějšího, tedy displeje. Tento kryt obrazovky slouží i jako stojánek a nutno říci, že obě polohy jsou pro každodenní ovládání více než dostatečné. Pokud vám pouzdro překáží, tak jej odtrhnete a velmi jednoduše zase vrátíte zpět. Na iPadu totiž drží pomocí magnetů a velmi ochotně se přichytává do správné polohy. Navíc se po jeho položení na LCD přístroj vypne a po odkrytí zapne. Co dodat?





Snad jen, že se mezi jednotlivými segmenty "krytu" dostává na obrazovku iPadu o něco více prachu, a tak je nějaký ten hadřík v kapse nezbytnou záležitostí. Mírným negativem je i cena, která u kožené varianty dosahuje na 1500 Kč. Myslím, že si však vystačíte i s „umělohmotným“ (polyurethan) za 900 Kč.
reklama