reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Silentium T11: levná a originální

14.4.2011, Jan Vítek, recenze
Arctic Silentium T11: levná a originální
Společnost Arctic, tedy původně Arctic Cooling, nepřichází často s novými modely skříní. A pokud už nějaký vyrobí, tak se snaží o to, aby se nějakým způsobem lišil od klasických skříní, které jsou právě na trhu. Uvidíme, zda tomu tak bude i v dnešním případě.
Kapitoly článku:
Arctic si tedy s ohledem na nabídku počítačových skříní příliš nehledí posledních trendů a snaží se nabídnout originální prvky. Ovšem u modelu Silentium T11 je to také velmi nízká cena, která v leckterých obchodech již klesla pod 800 Kč s daní. I z toho důvodu nyní přináším recenzi této skříně a i když je jasné, že za tak nízkou částku nemůžeme dostat tu nejvyšší kvalitu, nebude to snad tak zlé. Ostatně firma Arctic je známá tím, že nabízí slušnou kvalitu za velmi rozumnou cenu.


- klikněte pro zvětšení -


Nabídka počítačových skříní firmy Arctic je dle pohledu do produktové nabídky v této době notně okleštěna. Skládá se z modelu Silentium T2 ECO 80, jenž má už letitou konstrukci a pak tu jsou už pouze naše Silentia T11 v černém, stříbrno-černém a bílém provedení. Zdá se tedy, jako by Arctic na počítačové skříně tak trochu rezignoval, což trošku zamrzí. Firma místo toho v poslední době velmi rozšiřuje své produktové portfolio, takže má v nabídce třeba i RC modely.



Skříň Silentium T11-B přišla zabalena klasicky v lepenkové krabici, kde byla chráněna polystyrenovými bloky a igelitem. Podívejme se nyní na specifikace této skříně v tabulce:

Model
Arctic Silentium T11-B
Rozměry
190 x 430 x 490 mm (Š x V x H)
Hmotnost
5,4 kg
Materiál
0,6mm SECC, plast,
Kompatibilita
Micro-ATX, ATX
Přední I/O
2x USB 2.0, 1x MIC, 1x Audio
Sloty
7
Šachty
4x 5,25" (z toho 1 pro 2,5"/3,5" HDD či SSD)
1x 3,5"
Ventilátory
Přední: Arctic F12 TC (300 - 1 350 RPM)
Zadní: Arctic F12 TC (300 - 1 350 RPM)
Verze
černá
černo-stříbrná
bílá

Od skříně za cenu pod 800 Kč nemůžeme očekávat nejkvalitnější materiály, a tak není překvapením, že základem se staly plechy oceli SECC o tloušťce 0,6 mm. Díky tomu je ale Silentium T11 aspoň lehké, prože plastové čelo a dva ventilátory mu dále na hmotnosti moc nepřidají. Dovnitř lze umístit základní desky Full ATX nebo Mini ATX a standardní je také nabídka předních portů, tedy dva USB 2.0 a dva audio pro sluchátka a mikrofon.

Co se týče diskových pozic, pak zde se Silentium T11 nemá čím chlubit, protože má pouze jednu a pak je ve spodní šachtě pro čtyři 5,25" zařízení redukce pro přimontování jednoho 2,5" či 3,5" zařízení, tedy SSD nebo pevného disku. Záslepek je tu sedm, tedy standardní počet a ventilátory tu máme dva stejné 120mm přímo z firemní produkce.



Jedná se o modely Arctic F12 TC s automatickým ovládáním otáček podle vlastního teplotního čidla, což je nestandardní řešení. A zrovna běžné není ani to, že oba ventilátory umístěné po jednom vepředu a vzadu jsou otočeny tak, aby nabíraly vzduch do skříně. Ten, jak Arctic doufá, bude pak proudit ven přes zdroj a horní větrací otvory v bočnicích. On tedy nebude mít ani moc jiných možností, neboť pak už může unikat pouze skrz otvory vedle záslepek karet a těch je jednak málo a potom je od zbytku skříně oddělí grafická karta, pokud tedy v systému bude.



Přední část skříně se svým designem příliš neliší od modelů, které můžeme vidět v kamenných obchodech s počítači vyrovnané hezky vedle sebe na skříňkách, jak anonymně čekají na svého zákazníka. Její šedý až metalízový rám v sobě uzavírá čtyři záslepky 5,25" pozic, z nichž dvě horní jsou výklopné (tzv. stealth), takže po instalaci optických mechanik se vzhled skříně nemusí nijak změnit. Dole pak máme zkosené černé lamely, jež jsou velmi ohebné, což je možná i jejich výhoda, a skrz ně bude proudit vzduch k přednímu ventilátoru. Prostoru k tomu bude mít dost.



Ve střední části předního panelu pak máme obvyklou sestavu portů, tlačítek a kontrolek, tedy v horní řadě USB 2.0, konektor pro sluchátka, mikrofon a druhý USB 2.0. Svisle to je Power obehnaný průsvitným kroužkem - kontrolkou, pak miniaturní a těžko stisknutelný Reset a pod ním kontrolka pevného disku.


- klikněte pro zvětšení -

Bočnice si jsou velmi podobné a bohužel i v tom, že nesedí ve svých drážkách zrovna dobře, takže je nutné po instalaci komponent na své místo umístit s využitím síly. V obou pak máme nahoře průduchy pro unikající teplý vzduch, přičemž levá je má logicky větší a pak tu jsou i vyprofilované držáky, za něž se můžeme při otevírání skříně zaklesnout prsty.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část skříně ukazuje klasické rozložení prvků, což znamená, že zdroj je v horní pozici. To dnes paradoxně působí poněkud nezvykle, protože výrobci pojali téměř za povinnost cpát zdroje u nových skříní výhradně do spodních pozic. Tím neříkám, že jde o špatnou módu, spíše naopak. Zdroj se tak stará o své vlastní chlazení a nahoře se uvolní místo pro instalaci velkých procesorových chladičů, dalších ventilátorů v horní pozici a popřípadě také radiátorů vodního chlazení.

Arctic však s gustem kašle na konvenční systém chlazení, a tak nepřijal za svůj ani moderní způsob uložení zdroje, i když je pravda, že Silentium T11 není nejnovější skříň. Můžeme také vidět, že zadní ventilátor je otočen tak, aby i on nabíral vzduch dovnitř.



Dále můžeme vidět sedm záslepek, jež na rozdíl od jiných levných skříní nejsou vylamovací, takže je můžeme kdykoliv umístit zpět. A ani rošt ventilátoru není zpracován špatně. Mřížka z kulatého drátu by jistě byla lepší, ale tu nenabízí téměř žádný výrobce skříní v základní výbavě.


reklama