reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Cine5: zázrak nebo pastička?

28.7.2010, Petr Štefek, recenze
Asus Cine5: zázrak nebo pastička?
Asus se svým rozšiřujícím se záběrem zamířil i do světa reproduktorů a my se dnes podíváme na jeho zázrak pod názvem Cine5, který představuje alternativu k samostatným 5.1 reproduktorům a ještě k tomu ve velmi kompaktním provedení.
Asus Cine5 jsou již na první pohled velmi zajímavé reproduktory, které slibují koupěchtivým zájemcům téměř nemožné, což v tomto případě znamená prostorový zvuk z jediného reproduktoru.

Tento koncept je znám již dlouhou dobu a chytily se ho před mnoha lety společnosti zvučných jmen v oblasti audiovizuální techniky. Nápad a koncept je zajímavý, ale v praxi se nedají očekávat zázraky.

Velká řešení pro domácí kino s přivřenýma očima fungují relativně slušně, což je dáno jejich specifikacemi zahrnujícími velký počet reproduktorů a také rozměry. Asus Cine5 je taková jejich malá umělohmotná zmenšenina, která měla ambice prosadit se pod monitory našich počítačů jako alternativa k běžným stolním reproduktorům, což se velmi pravděpodobně nestane, pokud Asus výrazně nezmění koncepci celého zařízení a nebude se snažit obcházet fundamentální základy designu podobných zařízení.



Největším problémem Asus Cine5 není ani tak malý výkon, jako spíše to, že použitý reproduktor zahraje přesvědčivě pouze střední a vyšší pásmo. Absentujícím basům nepomůže v tomto případě ani svěcená voda. U podobného zařízení, které aspiruje na to, být poslechovou miniaparaturou pro filmy a hry, je jeho koncepce poměrně špatná.

Výrobce nám dodává dva druhy hrotů (gumové a kovové), což ovšem výsledek nijak neovlivní. Receptem může být v další generaci zvětšení ozvučnice o minimálně 50 % a také její větší tuhost (parazitní rezonance jsou poměrně rušivá věc i u počítačových reproduktorů). Dále bude velmi pravděpodobně systém vhodné vybavit jedním až dvěma malými středobasovými reproduktory.

Nechme nyní ale teoretizování a vyřkněme si konečný verdikt. Pro normálního fanouška filmů a her Asus Cine5 jednoduše není a chybějící basová složka okradla toto zajímavé řešení o mnoho cenných bodů.

podání středů
vysoká cena
kompaktní rozměry
slabá basová složka
Ikona Odkaz na databázi
rezonance při vyšších hlasitostech
Cena v době testování: cca 3700 Kč s DPH


Za zapůjčení reproduktorů Cine5 děkujeme firmě Asus




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama